Tego nie wiedziałeś o "prawdziwym" chlebie. Wiodące piekarnie robią coś, o czym klienci nie mają pojęcia

Chleb tradycyjny na zakwasie mocno działa na konsumentów. Już nawet nie chodzi o głęboko mrożone produkty z supermarketów, ale nawet w dużych piekarniach pieczywo powstaje nie z zakwasu, a gotowych mieszanek
Chleb tradycyjny na zakwasie mocno działa na konsumentów. Już nawet nie chodzi o głęboko mrożone produkty z supermarketów, ale nawet w dużych piekarniach pieczywo powstaje nie z zakwasu, a gotowych mieszanek Wikipedia/Deepak Thukral
Wiejski, „prawdziwy”, polski chleb nie dla obywateli znad Wisły. Przynajmniej tak wynika ze słów Czesława Meusa, przewodniczącego komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia (SPE). Podczas targów Food Show 2017 opowiedział, gdzie można kupić tradycyjne pieczywo na zakwasie.


Pytanie o to, czy piekarze w naszym kraju w ogóle produkują jeszcze chleb na zakwasie, padło podczas debaty „Produkty naturalne i ekologiczne – między rosnącym trendem a intratnym biznesem”. Meus odpowiedział, że prawdziwy chleb owszem, można kupić, pod warunkiem, że zrobi się to w małej piekarni rzemieślniczej lub punktach GS. Natomiast wiodące, duże piekarnie w 99 proc. produkują pieczywo z już gotowych mieszanek. Tego konsument jednak, zdaniem Czesława Meusa, nie wie.

Chleb na "prawdziwym" zakwasie
Z ekologią chleb z takich punktów ma niestety niewiele wspólnego, podkreślił ekspert. – Wchodząc do sklepu sieciowego czuję się bardzo źle, bo wiem jako ekspert od piekarnictwa, co to za pieczywo i nie chcąc ryzykować mojego zdrowia, nie kupuję go – powiedział, cytowany przez serwis „Portal Spożywczy”.

Widać, że ludzie mają dość chleba nawet w statystykach. W 1981 roku przeciętny mieszkaniec Polski spożywał 100 kilogramów chleba rocznie. W 2014 roku było to niewiele ponad 48 kilogramów. Tendencja spadkowa się utrzymuje. GUS podaje, że w 2015 roku konsumpcja spadła do poziomu 45,3 kilograma. Głównymi przyczynami ma być moda na zdrową żywność i eliminacja węglowodanów oraz niska jakość dostępnych na rynku produktów.

Gdzie kupić zdrowe pieczywo?

Co pozostaje konsumentom? Meus rekomenduje, by wybierać piekarzy „którzy jeszcze mają ambicje, żeby wytworzyć prawdziwy chleb”. Ewentualnie, zawsze można zacząć piec go samemu, jak opisywany przez nas Chlebodawca.


Źródło: Portal Spożywczy

Napisz do autora: grzegorz.burtan@innpoland.pl

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Gdzie są podatki, tam zawsze będzie szara strefa. Tak wygląda "praca na czarno" w Polsce
0 0Podwójna jakość produktów w Europie potwierdzona. Ale to nie Polacy są gorszym sortem
0 0"Zielone kłamstwo" w Polsce. Tak próbują cię nabrać wielkie firmy
0 0Buty i piłki Adidasa polecą w kosmos. Chodzi o coś więcej niż trening dla astronautów
0 0Plan Szwedów: ZERO ofiar śmiertelnych na drogach. Oto czego możemy się od nich nauczyć
0 0Wyniki finansowe Ubera znów nisko pod kreską. Inwestorzy tracą cierpliwość

INNSPIRACJE

0 0Polak rozkręcił świetny biznes w USA. Zdradza, jak radzić sobie z porażką i brakiem motywacji
0 0W sukces tej Polki nikt nie wierzył. Uparła się i stworzyła rewolucyjny krem antysmogowy
0 0Ujawniają kulisy współpracy ze znaną siecią sklepów. Dziesiątki milionów długów i próby samobójcze
0 0Sapkowski przyznaje, że spór z CD Projektem go przerósł. "Pieniądze nic dla mnie nie znaczą"

STARTUPY

0 0Amerykańskim naukowcom się nie udało, a one to zrobiły. Tak powstały innowacyjne kosmetyki
0 0Start-up chce zasilać samochody wodą i alkoholem. Ale trochę się zapędzili