Polak stworzył biodegradowalne naczynia
Polak stworzył biodegradowalne naczynia Fot. zrzut ekranu z youtube.com/watch?v=Gs7bPxsttXc
Reklama.
Pomysłodawca wywodzi się z rodziny z tradycjami młynarskimi, które sięgają początku XX w. Przyczynił się do powstania zakładu produkcyjnego, oferującego biodegradowalne naczynia Bioterm, które są produkowane z naturalnych pszennych otrąb spożywczych.
To naturalny składnik spożywczy. Z jednej tony otrąb produkuje się do 10 tys. sztuk naczyń Bioterm. Ulegają one pełnej biodegradacji w niespełna 30 dni, podczas gdy papier rozkłada się 6 miesięcy, a plastik nawet setki lat.
Dzięki nim zaserwujemy nie tylko dania zimne i gorące, ale też sprawdzą się przy użyciu piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Mamy do dyspozycji talerze, miski, półmiski i sztućce. Po skończonym posiłku talerz można także schrupać.
Naczynia produkowane są w Zambrowie (podlaskie). Wykorzystuje je m.in. warszawska restauracja Krowarzywa, gdzie znajdziemy wegetariański fast food. Bioterm znany jest także w innych krajach, takich jak Włochy, Dania, Francja, Hiszpania czy Węgry.