
KOMENTARZ TESCO
Dobrostan żywych ryb jest dla nas i naszych klientów bardzo ważny, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby odpowiednio przeszkoleni pracownicy firm zewnętrznych dobrze traktowali karpie i postępowali w zgodzie z wytycznymi Głównego Lekarza Weterynarii. Wytyczne te sporządzane są przez Główny Inspektorat Weterynarii na podstawie obowiązujących przepisów polskiego prawa. Karpie są przechowywane w basenach o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach, w czystej, systematycznie wymienianej i bezustannie natlenianej wodzie. Baseny znajdują się w miejscach ze stałym dostępem do wody, która musi mieć właściwą temperaturę ok. 10 stopni Celsjusza. Chcąc kupić karpia, nasi klienci mają do dyspozycji kilka możliwości rekomendowanych w „Dobrych praktykach w postępowaniu z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej” Głównego Lekarza Weterynarii.