Ranking najbardziej innowacyjnych produktów żywnościowych przygotowała ekspertka firmy Mintel Honorata Jarocka. Na jej liście znalazło się dwanaście produktów, które zarówno znalazły własny, wyjątkowy sposób dotarcia do konsumentów – jak i cechują się interesującymi, nowymi właściwościami.
Opublikowaną przez Portal Spożywczy listę smakołyków roku 2017 otwierają desery DayUp Pearls – to linia deserów adresowana przede wszystkim do kobiet, opakowana tak, by komfortowo można było je jeść „w biegu”. Do deserów włączono też perełki tapioki, co ma dostarczać jedzącemu zupełnie nowych wrażeń. Jeszcze inny przykład innowacyjności to batony opracowane przez Ewę Chodakowską we współpracy z firmą Purella Foods (batony i kulki Be Raw! Oriental Boost) – zaliczające się do kategorii superfoods, z dodatkiem m.in. kurkumy, mango, pieprzu, kardamonu i cynamonu.
Wegańska cola, jaglany budyń
Swoistą fuzją tradycji z nowościami są takie produkty, jak Super Krówki (o zaskakujących nowych smakach: banan, kokos, żurawina, truskawka), budyń jaglany Bakallandu – bazujący na prażonej mące jaglanej, owsianka Inna Bajka firmy Aybioo – o wyrafinowanych smakach, m.in. jagód goji, matcha i chia czy espresso i morwy białej. Niewątpliwie, zaskakiwać może... wegańska cola – Vitamizu, bezglutenowa, słodzona mieszanką cukru trzcinowego i stewii.
Z innych powodów w zestawieniu znalazła się gorzka czekolada firmy Wawel. Produktowi towarzyszy niecodzienny przekaz i kampania – poprzez witrynę Dobre Składniki marka chce promować pozytywne zmiany w naszym otoczeniu oraz wiedzę o produktach żywnościowych. Z kolei Zupa 100% Roślinna z linii zup Zielone Pojęcie to inteligentna i zaskakująca gra na naszych skojarzeniach składników roślinnych z doskonałym zdrowiem.
W rankingu znajdziemy też jogurt marchewkowo-owocowy Vita-Minki Piątnicy, dostępny w Biedronce Natura Food Shake Proteinowy, koktajl owocowo-warzywny Fitella oraz Frosta Marchewkowe Love z Dynią, czyli mrożone warzywa w kształcie serca.