Zgodnie z orzeczeniem sądu w Kalifornii, firmy sprzedające kawę będą musiały umieszczać na opakowaniach informację o jej szkodliwości dla zdrowia.
Zgodnie z orzeczeniem sądu w Kalifornii, firmy sprzedające kawę będą musiały umieszczać na opakowaniach informację o jej szkodliwości dla zdrowia. Fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Gazeta

O takim obowiązku zdecydował kalifornijski sąd. Jego zdaniem firmy działające w biznesie kawowym nie dostarczyły wystarczających dowodów na to, że substancje powstające w procesie palenia kawy są obojętne dla zdrowia.

REKLAMA
Jak informuje „The Guardian”, proces odbył się z powództwa organizacji non-profit. Oskarżyła ona palarnie kawy, jej dystrybutorów oraz sprzedawców detalicznych o to, że nie ostrzegają oni na opakowaniach o szkodliwości spożywania kawy. Stanowi to naruszenie prawa stanowego Kalifornii, które jasno precyzuje, że informacja o rakotwórczym działaniu pewnych substancji chemicznych musi być zamieszczana w widocznym miejscu na produktach.
W tym przypadku chodzi o akrylamid, który powstaje podczas obróbki termicznej w palarniach kawy. Do tej pory przemysł kawowy przekonywał, że zawartość tego związku chemicznego w palonej kawie jest na tyle niska, że nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi.
Ostrzeżenia na kawie jak na paczce papierosów
Jednak na podstawie dowodów przedstawionych przez powoda sąd zadecydował inaczej. W pisemnym uzasadnieniu sędzia Elihu Berle wskazał, że w przeciwieństwie do pozywającego, który przedstawił wiele dowodów na to, że spożywanie kawy może zwiększać ryzyko uszkodzenia płodu oraz szkodzić zdrowiu dzieci i dorosłych, strona pozwana nie dostarczyła wystarczającej ilości dowodów, że tak nie jest.
Zgodnie z orzeczeniem sądu, zarówno Starbucks, jak i inne firmy sprzedające kawę w Kalifornii, będą miały obowiązek umieszczania na opakowaniach informacji odnośnie ryzyka wystąpienia raka po jej spożyciu - informuje Reuters. Wyrok nie jest jeszcze prawomocny, a pozwani mają czas na złożenie apelacji do 10 kwietnia.
Czym jest akrylamid i jak powstaje?
Akrylamid jest organicznym związkiem chemicznym, który powstaje przede wszystkim podczas obróbki termicznej produktów zawierających skrobię, aminokwasy oraz glukozę i fruktozę. Najwięcej akrylamidu powstaje podczas smażenia i pieczenia. Znamy go wszyscy, ponieważ to właśnie akrylamid jest odpowiedzialny za „przysmażanie” się ziemniaków, czy też smak i kolor skórki chleba. Jednak zdecydowanie najwięcej tej substancji powstaje w procesie smażenia chipsów i frytek w głębokim tłuszczu.
Jedyny sposób na znaczne ograniczenie spożycia akrylamidu to ograniczenie w diecie produktów smażonych i pieczonych poprzez zastępowanie ich gotowanymi i surowymi (tam gdzie to możliwe).