Reklama.
W trzecim kwartale 2017 r. Inspekcja Handlowa sprawdziła blisko 300 partii grilli i podpałek. Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. wszystkich zbadanych produktów.
- zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,
- do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny,
- używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
- dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie,
- nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
- nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
- chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
- zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów.