Podczas swojej pracy inspektorzy wzięli pod lupę 203 partie grilli. Wśród kontrolowanych znalazły się zarówno grille jednorazowe, jak i wielorazowego użytku, przenośne i stacjonarne, zamknięte i otwarte. Dodatkowo kontrolą objęto również 79 partii podpałek. Część produktów została również poddana kontroli laboratoryjnej.
Na stronach urzędu znajdują się również rady, jak zadbać o bezpieczeństwo w czasie grillowania. Zastosowanie się do wszystkich zaleceń z pewnością poprawi bezpieczeństwo podczas majowego wypoczynku.
- zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,
- do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny,
- używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
- dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie,
- nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
- nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
- chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
- zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów.