Polski startup Syntoil aż dwukrotnie stanął na podium konkursu dla startupów zaangażowanych społecznie Chivas Venture 2019. Zajął drugie miejsce w wyborze jury oraz trzecie w głosowaniu internautów. Łącznie Syntoil zdobył 250 tys. dolarów, umożliwiające dalszy rozwój biznesu
–Jesteśmy strasznie dumni, bo pierwszy raz w historii konkursu Chivas Venture polski projekt wszedł do głównego finału i zdobył miejsce na podium. Pół roku przygotowań, podróże, warsztaty, polski finał, ćwierćfinały, półfinały i ostatecznie finał z dwoma nagrodami – podsumowuje Martyna Sztaba, CEO i współwłaścicielka firmy Syntoil cytowana w komunikacie prasowym.
Podczas konkursu filmy oceniane były pod kątem możliwości dokonania trwałej zmiany społecznej, a także modelu biznesowego i skalowalności projektów.
Co takiego robi polska firma? Rozwiązuje problem ponad miliarda zużytych opon powstających każdego roku. A konkretniej stworzyła technologię, która pozwala przetworzyć zużyte opony do tzw. sadzy technicznej. To ważny składnik w produkcji gumy czy tworzyw sztucznych.
Opony zamienią się w tworzywa sztuczne Sadza techniczna to też ważny element pasów przenośnikowych i taśmociągów w kopalniach, które również trzeba regularnie wymieniać. Jest też składnikiem uszczelek czy barwników. Wykorzystuje się ją także w znacznych ilościach w laptopach, monitorach i deskach rozdzielczych samochodów.
Technologia sprawia, że można łatwo otrzymać z brudnej, praktycznie bezużytecznej sadzy, jej tanią, czystą wersję, z której można wyprodukować gumę, farby, lakiery lub tworzywa sztuczne.
Przy takiej inwestycji można zarobić i na wejściu i na wyjściu.Można dostać 50-70 euro dopłaty za tonę zutylizowanych opon, a sadzę techniczną sprzedać po 3500 zł za tonę. To bardzo dobra cena. Oprócz zysku dla firmy, zyskuje także środowisko - mniej opon jest palone, wyrzucając do atmosfery tony szkodliwych dla zdrowia substancji.
Najwyższą nagrodę z puli 1 mln dolarów otrzymała firma Xilinat z Meksyku. Przetwarza ona odpady rolnicze w naturalne zamienniki cukru, które wyglądają i smakują jak zwykły cukier, ale są niskokaloryczne i mogą być spożywane przez chorych na cukrzycę.