Jesteśmy oszukiwani na potęgę. Na jedzenie złej jakości wydajemy miliardy złotych

Jedzenie fałszowane jest na potęgę.
Jedzenie fałszowane jest na potęgę. Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Gazeta
Nawet 50 miliardów złotych rocznie wydają Polacy na zafałszowane jedzenie – wynika z niepublikowanego raportu Inspekcji Handlowej. W ponad połowie kontrolowanej żywności Inspekcja odkryła, że jej prawdziwy skład nie zgadza się z tym na etykiecie, jest przeterminowana, a nawet zepsuta.


– Inspektorzy przeprowadzili w zeszłym roku 2158 kontroli – w hurtowniach, magazynach, sklepach detalicznych targowiskach i lokalach gastronomicznych. Wyniki nie napawają optymizmem, bo aż w 54 proc. przypadkach natrafiono na złe jedzenie – pisze sobotni "Fakt", któremu udało się dotrzeć do niepublikowanego raportu Inspekcji Handlowej.

Najczęściej oszukiwani jesteśmy na przetworach rybnych (zazwyczaj dostajemy mniej ryby niż jest to deklarowane, zdarzają się też podmiany jednego gatunku na inny), wyrobach garmażeryjnych (np. zawartość mięsa nie zgadza się z deklarowaną przez sprzedawcę) oraz na miodzie (jak pisze gazeta, w miodzie lipowym wykryto mniej niż 2 proc. pyłku lipowego, podczas gdy powinno być go ponad 10 razy więcej).

Ocenia się, że na tak zafałszowaną żywność Polacy wydają rocznie nawet 50 mld złotych.

Będzie policja ds. żywności?
Eksperci, z którymi rozmawiał "Fakt", zwracają uwagę na to, że przeciętny obywatel nie ma możliwości zweryfikowania deklaracji producenta. Dlatego chcą, żeby powstała nowa służba kontrolująca żywność, o większych uprawnieniach, jak np. kontrolowanie samochodów przewożących jedzenie.


– Trwają prace nad połączeniem Inspekcji Handlowej i Inspektoratu Jakości Handlowych Artykułów Rolno-Spożywczych. Dobrze, by nowa inspekcja uzyskała parapolicyjne uprawienia – stwierdza w rozmowie z dziennikiem Andrzej Gantner dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
DZIEJE SIĘ 0 0Chcesz bojkotować Turcję za agresję na Kurdów? "To dla nich bolesne jak ukąszenia komara"
0 0Geniusz czystego zła. Twórcy "Billions" zrobią serial o niesławnym założycielu Ubera
0 0"Prywatne firmy nie powinny cenzurować polityków". Mark Zuckerberg popiera Twittera
0 0Twój szef cię nienawidzi? Nie musisz się zwalniać. Oto co powinieneś zrobić
0 0Ważny rejestr, o którym mało kto mówi. Jeśli się nie wpiszesz, wlepią ci gigantyczną karę
BIZNES 0 0Wymyślił, że będzie przynosił korpoludkom książki. "Znikają w 5 minut. Ludzie się na nie rzucają"
0 0Oto dziejowa sprawiedliwość. Ofiara naciągnęła na kasę internetowego oszusta
0 0Nie obserwujecie nas jeszcze na Instagramie? Będziecie zaskoczeni, co tam się wyprawia
0 0Tak zachowasz produktywność, gdy pracujesz zdalnie (a tak naprawdę wcale tego nie chcesz)