Zamrażarka czy lodówka – ty zdecyduj
Czasem jednak w lodówce potrzeba dodatkowo jeszcze więcej miejsca: np. na przechowanie tortu urodzinowego czy chłodzenie napojów na rodzinne przyjęcie. W takich sytuacjach w lodówkach Samsung z pomocą przychodzi technologia
Cool Select+. Pozwala ona na zamianę zamrażalnika w chłodziarkę za pomocą jednego przycisku. Można w niej ustawić temperaturę od -23°C do +2°C i cieszyć się komfortem wyboru w sytuacjach, kiedy potrzebujemy więcej miejsca w lodówce. A po przyjęciu, tak samo łatwo – jednym przyciskiem – możemy przywrócić tryb zamrażarki.
Świeżość na dłużej
Na nic jednak duża pojemność lodówki, jeśli przechowywane w niej produkty szybko tracą swoją świeżość. Dzieje się tak z dwóch powodów. Pierwszym jest zbyt suche powietrze wewnątrz lodówki, wysuszające produkty spożywcze. Pochodzi ono z zamrażarki, kiedy oba urządzenia mają jeden obieg powietrza. W zamrażarce bowiem powietrze musi być suche, w lodówce powinno być bardziej wilgotne. Dlatego też lodówki Samsung zostały wyposażone w technologię
Twin Cooling Plus™️, która bazuje na dwóch niezależnych obiegach powietrza. Optymalizują one wilgotność w lodówce oraz zamrażarce i sprawiają, że jedzenie pozostaje soczyste i świeże prawie przez 2 tygodnie*. Dzięki temu żywność dłużej utrzymuje swoje walory smakowe a zapachy nie mieszają się.
Mniejsze wahania temperatur
Drugim powodem utraty świeżości przez produkty spożywcze są wahania temperatury wewnątrz lodówki, np. kiedy jest ona dość często otwierana lub otwarta przez dłuższy czas. Na to jednak Samsung także znalazł sposób – technologię
Metal Cooling. Tylny panel lodówki wykonany jest ze stali, która magazynuje chłód i utrzymuje optymalną temperaturę wnętrza, dzięki czemu żywność nie jest narażona na gwałtowne wahania temperatur. Dodatkowo, rozwiązanie zapobiega częstemu uruchamianiu się kompresora, co generuje wymierne oszczędności zużycia energii.