GIS ostrzega przed partią jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski, na której skorupkach wykryto salmonellę.
GIS ostrzega przed partią jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski, na której skorupkach wykryto salmonellę. Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Gazeta
Reklama.
GIS apeluje do konsumentów, którzy kupili feralne jajka o zachowanie ostrożności: ponieważ salmonella wykryta została na skorupkach, bakterie mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie przez kontakt z zanieczyszczonymi jajami.

Jajka z salmonellą

Ostrzeżenie GIS dotyczy następujących produktów:
  • "Jaja na śniadanie" AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. (data ważności: 08.05.2021; kod na skorupkach: 3PL24031301);
  • Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt. (data ważności: 08.05.2021; kod na skorupkach: 3PL24031301);
  • Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt. (data ważności: 08.05.2021; kod na skorupkach: 3PL24031301).
  • Jak czytamy, część dostaw została zwrócona do producenta po otrzymaniu ostrzeżenia od hurtowni, w której pobrano próbki do badań.
    "Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" – podkreśla GIS.

    Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl