
Zacierasz już ręce na weekendowego “grylla z somsiadem”? Jeśli jesteś z Warszawy, możesz obejść się ze smakiem. Od początku tygodnia w kilku dzielnicach wprowadzono ograniczenie w rozpalaniu ognisk i grilli. I chociaż decyzja Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska może wywołać masowe buczenie miłośników karkówki, jej powód jest poważny i w pełni uzasadniony.
Powietrze w Warszawie
Chodzi o ryzyko wystąpienia przekroczenia średniorocznego poziomu docelowego dla benzo(a)pirenu. 26 kwietnia 2021 r. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska określił, że istnieje ono w części Mazowsza, w tym w Warszawie na terenie dzielnic Wawer, Wesoła, Ochota, Włochy, Wola, Mokotów i Ursus."Aktualnie obowiązujące przepisy przewidują możliwość prowadzenia kontroli przestrzegania i stosowania przepisów o ochronie środowiska, w tym w przestrzegania zakazów wynikających z ogłoszenia przez Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska (...) przez upoważnionych urzędników, straże gminne/miejskie i wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska."