Co można robić od 15 maja? W sobotę zmieniło się wiele zasad dotyczących obostrzeń Covid-19. Spacer po deptaku bez maseczki, a potem posiłek na miejscu w restauracji? Wcześniej było to nie do pomyślenia, a teraz to realny plan na weekend. Prezentujemy listę zmian epidemicznych nakazów i zakazów.
Jeszcze w piątek wieczorem rozpoczęło się odliczanie do wielkiej zmiany w obostrzeniach Covid-19. Wiele lokali gastronomicznych postanowiło zmienić godziny otwarcia, by przyjąć pierwszych gości w ogródkach restauracyjnych tuż po północy.
Jak pisze Money.pl, zmiany obostrzeń są znaczne i dotyczą wielu obszarów życia. Poniżej przedstawiamy listę.
Zmiany obostrzeń Coid-19 obowiązujące od 15 maja:
Zniesienie nakazu noszenia maseczek na świeżym powietrzu (nadal trzeba je nosić w sklepach, kościołach czy innych pomieszczeniach zamkniętych);
Zniesiony limit pasażerów w komunikacji miejskiej. Od teraz zajętych może być 100 proc. miejsc siedzących;
Odmrożenie branży gastronomicznej – goście mogą zjeść w ogródkach restauracyjnych;
Możliwość organizacji imprez okolicznościowych na powietrzu z limitem do 25 osób;
Obiekty sportowe mogą być zapełnione w 25 proc. na zawodach sportowych dozwolona publiczność, do 150 osób;
Otwarcie kin, teatrów, oper i filharmonii. Limit 50 proc. miejsc;
Otwarcie innych instytucji kultury, m.in. domów i ośrodków kultury, świetlic, miejsc zajmujących się działalnością edukacyjną;
Powrót do szkół z dniem 17 maja. Wszyscy uczniowie w Polsce wrócą do nauki hybrydowej.
Restauracje w galeriach handlowych otwarte
Jak pisaliśmy w INNPoland.pl, sposób na otwarcie mają też restauracje umieszczone w galeriach handlowych. Zwykle nie mają one dedykowanych miejsc na ogródki na powietrzu. Znalazł się jednak sposób.
Galerie chcą wykorzystać łagodzenie restrykcji i zrobić zewnętrzne strefy restauracyjne. – Zachęcamy do wsparcia gastronomii w przygotowaniu miejsc do konsumpcji na zewnątrz oraz rozważenie możliwości zorganizowania nowych ogródków zewnętrznych – ma brzmieć fragment listu Polskiej Rady Centrów Handlowych.
Gdzie restauracje z galerii handlowych miałyby organizować ogródki zewnętrzne? Według listu mają być to “tereny zielone i utwardzone", w tym nawet ostatnie piętra parkingów.
Tego typu plany potwierdzają przedstawiciele galerii handlowych.
– Jeśli chodzi o Forum Gdańsk, to zaproponowaliśmy naszym najemcom gastronomicznym rozstawienie ogródków na placu zewnętrznym oraz na tarasie. W tym centrum nie proponujemy rozstawienia ogródków na parkingu ze względu na jego lokalizację – powiedziała money.pl Magdalena Gibney, dyrektorka w Multi Poland i szefowa centrum Forum Gdańsk.