
Fundacja Pro-Test przetestowała 12 rodzajów płatków owsianych producentów, po produkty których często sięgają Polacy. Wyniki badań przeprowadzonych w laboratorium przerażają.
REKLAMA
12 firm płatków owsianych w teście
Płatki owsiane uważamy za składnik zdrowej diety i źródło pełne witamin i białka. Niestety, nie o wszystkich dostępnych w sklepach można powiedzieć to samo.Fundacja Pro-Test poddała badaniom niektóre z nich. Test przeprowadzono w akredytowanym laboratorium.
Testowane płatki owsiane to:
Cenos Płatki owsiane pełnoziarniste
Crownfield Płatki Owsiane Górskie / Lidl
Halina Płatki Owsiane-Górskie
Kupiec Płatki Owsiane Górskie
Lestello BIO Płatki owsiane ekologiczne
Melvit BIO Owsiane Płatki Górskie
Melvit Płatki Owsiane Górskie
Młyny Stoisław Bio Płatki owsiane górskie extra
Młyny Stoisław Płatki Owsiane górskie extra
Plony Natury Płatki Owsiane Górskie / Biedronka
Sante Płatki Owsiane górskie extra 100% Pełnoziarniste
Sonko Płatki Owsiane Górskie extra
Badano w nich ilości niklu, glifosatu i mikotoksyn oraz oceniano prawidłowość oznakowania opakowań. Każda z próbek płatków owsianych badanych w ramach testu Fundacji Pro-Test była zanieczyszczona niklem, potencjalnie rakotwórczym dla ludzi, jak również skutkującym toksycznością reprodukcyjną i rozwojową oraz wpływającym na układ odpornościowy.
Popularność śniadania w postaci płatków być może zachęci was do zajrzenia na stronę Fundacji oraz zapoznania się szczegółowo z wynikami raportu. Wśród badanych płatków najwyższy poziom zanieczyszczenia niklem stwierdzono w płatkach ekologicznych Młyny Stoisław Bio Płatki owsiane górskie extra oraz Lestello BIO Płatki owsiane ekologiczne. Wysoki poziom toksycznej substancji wykryto również w Melvit BIO Owsiane Płatki Górskie.
Z kolei w trzech rodzajach płatków owsianych: Płatkach Owsianych Górskich Halina i w Crownfield Płatki Owsiane Górskie dostępnych w Lidlu oraz Płatkach Owsianych Górskich Melvit wykryto mikotoksyny, czyli toksyny wytwarzane przez pleśni. Mają właściwości rakotwórcze, mutagenne, teratogenne (toksyczne dla zarodka i płodu) i estrogenne i są szkodliwe nawet w niewielkich ilościach.
AKTUALIZACJA
Jak przekonuje Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych, bezpieczeństwo i zdrowie konsumentów pozostają ich priorytetem. Zgodnie z wynikami badań, zaprezentowanymi przez Fundację Pro-Test, ani jedne płatki owsiane nie przekroczyły dopuszczalnych norm określonych przepisami prawa, co przyznaje sama Fundacja Pro-Test w swoim opracowaniu.– Z przykrością natomiast odnotowujemy sposób zaprezentowania wyników badań przez Fundację Pro-Test, który wprowadza konsumentów w błąd, mogąc zbudować mylne przekonanie o potencjalnej szkodliwości spożycia produktów owsianych. W rzeczywistości stanowią one cenny element zbilansowanej diety a przebadane produkty są bezpieczne do spożycia i zgodne z normami – piszą przedstawiciele organizacji.
Warto zwrócić uwagę, że żaden z badanych produktów nie przekroczył poziomu 0,1 mg/kg NDP glifosatu. Co równie ważne, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie określa najwyższych dopuszczalnych poziomów dla mykotoksyn z grupy T2 i HT-2, zaleca jedynie ich monitorowanie. Dla pozostałych mykotoksyn ustanowione normy nie zostały przekroczone.
Sama Fundacja wskazuje, że przekroczenie bezpiecznych ilości dostarczenia którejkolwiek z wymienionych substancji jest niemożliwe przy konsumpcji płatków owsianych zgodnie z rekomendacjami żywieniowymi.
