Lubisz czarną kawę i gorzką czekoladę? Masz to w genach
Redakcja INNPoland
30 grudnia 2021, 16:43·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 30 grudnia 2021, 16:43
Miłość do czarnej kawy bez cukru i tabliczki gorzkiej czekolady masz w DNA – tak wynika z badań przeprowadzonych na jednej z amerykańskich uczelni. Jak twierdzą naukowcy, wyjdzie ci to na zdrowie.
Reklama.
Według najnowszych badań umiarkowane ilości spożywanej czarnej kawy – od trzech do pięciu filiżanek dziennie – zmniejszają ryzyko występowania niektórych chorób, w tym Parkinsona, chorób serca czy też cukrzycy typu drugiego.
Gen kawosza
Jak czytamy w artykule CNN, miłośnicy czarnej kawy kierują się przekonaniem, że jej gorzki smak i zawartość kofeiny wspierają sprawność umysłową – pomagają zwiększyć czujność i poprawić koncentrację.
Prof. Marilyn Cornelis z Uniwersytetu Medycznego Feinberg w Chicago wyjaśniła, że gorycz kofeiny w kawie utożsamiana jest z wywołaniem efektu psychostymulacyjnego. Oznacza to, że osoby regularnie spożywające czarną kawę "uczą się kojarzyć gorycz z kofeiną i bodźcem, jaki odczuwają". – Widzimy tu wyuczony efekt. Kiedy myślą o kofeinie, myślą o gorzkim smaku, więc cieszą się czarną kawą, a także ciemną czekoladą – podkreśliła badaczka.
Cornelis ostrzega jednak, że poza kofeiną gorzka czekolada zawiera więcej związku zwanego teobrominą. To stymulant układu nerwowego. Badania wykazały, że więcej nie znaczy lepiej, jeśli chodzi o teobrominę – wyższe dawki mogą zwiększyć tętno i zrujnować nastrój.
Jak czytamy, przyszłe badania będą zajmowały się genetyczną preferencją dla innych gorzkich pokarmów, powiedział Cornelis, "które są generalnie związane z większymi korzyściami zdrowotnymi".
– Może to dowieść, że osoby, które są genetycznie predysponowane do spożywania większej ilości kawy, mają skłonności do innych, potencjalnie zdrowych zachowań – dodała.