Obserwuj INNPoland w Wiadomościach Google
Jak podał Reuters, włoska grupa cukiernicza Ferrero wycofała czekoladowe jajka Kinder Surprise z brytyjskich sklepów na dwa tygodnie przed Wielkanocą. Powodem decyzji spółki jest możliwy związek produktów Ferrero z dziesiątkami zgłoszonych przypadków salmonelli u brytyjskich dzieci. Czekolada miała zostać wyprodukowana w Belgii.
Agencja Reuters podaje, że Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) zaleciła klientom, by ci nie spożywali produktów włoskiej grupy, których dotyczy problem. Ich termin przydatności do spożycia kończy się między 11 lipca a 7 października.
W Wielkiej Brytanii zidentyfikowano co najmniej 63 przypadki chorób wywołanych zjedzeniem zainfekowanych salmonellą produktów. Większość z nich to dzieci poniżej 5 roku życia.
- Jajka Niespodzianki są produkowane w Polsce, w naszej fabryce w Belsku Dużym - wyjaśniała w rozmowie z WP Finanse Małgorzata Szleszyńska, rzeczniczka prasowa Ferrero w Polsce. - Problem dotyczy produktów zrobionych z belgijskiej czekolady, zatem nie musimy wycofywać produktu w Polsce. Natomiast z uwagi na zgłoszone na Wyspach przypadki salmonelli, choć nie ma potwierdzenia, że są powiązane ze spożyciem produkowanych przez nas słodyczy, jesteśmy zmuszeni prewencyjnie wycofać dwa inne produkty: Schoko-Bones i Kinder Max.
Jak wyjaśniono, chodzi o cukierki z mlecznej czekolady sprzedawane w paczkach i jajka niespodzianki w wersji maxi. Ważna jest tu konkretna partia produktów. Wycofane ze sprzedaży są słodycze z datą przydatności do spożycia między 14 lipca a 18 września.