Obserwuj INNPoland w Wiadomościach Google
Główny Inspektor Sanitarny po raz kolejny informuje o dobrowolnym wycofaniu produktów Ferrero Polska Commercial z polskiego rynku.
W poniedziałek akcja została rozszerzona na kolejne produkty. Firma reaguje ze względu na możliwe powiązanie produktów z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium.
W najnowszym ostrzeżeniu GIS mowa o:
GIS wskazał, że nie należy spożywać produktów objętych komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po ich spożyciu należy skontaktować się z lekarzem.
"W imieniu Ferrero uprzejmie informuję, że Grupa współpracuje z europejskimi organizacjami zajmującymi się bezpieczeństwem żywności w związku ze zgłoszonymi przypadkami Salmonelli. Pomimo, że w żadnym z produktów Kinder wprowadzonych na rynek nie wykryto Salmonelli, a do Ferrero nie wpłynęła żadna skarga konsumencka, to firma traktuje sprawę niezwykle poważnie" – poinformowała w komunikacie przesłanym redakcji INNPoland.pl Urszula Jóźwiak, odpowiedzialna za PR firmy Ferrero w Polsce.
Firma Ferrero poinformowała o współpracy ze sprzedawcami detalicznymi, aby zagwarantować, że wycofane produkty nie będą już dostępne w sprzedaży. Jeśli ktoś jest w posiadaniu jednego z tych produktów, nie powinien go spożywać.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktów z rynku.