Trwa aktualnie najlepszy sezon na zbiór szparagów. To jednocześnie gratka dla smakoszy, którzy uwielbiają te specyficzne warzywa o delikatnym smaku. Kiepska wiadomość jest taka, że ceny szparagów poszły w górę.
O ile więcej płacimy za ten wiosenny przysmak w porównaniu do poprzedniego roku? Odpowiedź na to pytanie tkwi w paragonach dodanych do aplikacji PanParagon.
– Anonimowe dane, które trafiają do naszego systemu, to rzetelne źródło informacji o realnych cenach różnego rodzaju produktów. Sezon na szparagi skłonił nas do tego, by porównać ceny tego warzywa rok do roku. Różnica widoczna jest gołym okiem – informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
W celu uzyskania miarodajnych wyników, porównane zostały dwa analogiczne okresy: od 1 kwietnia do 14 maja 2022 r. oraz taki sam w 2023 roku. Ceny przedstawiają średnią cenę dla obu sezonów oraz uwzględniają szparagi zielone oraz białe. Co zatem pokazują wyniki?
– W zależności od sklepu, szparagi sprzedawane są w innej gramaturze. W jednej sieci znajdziemy pęczek ważący 500 g, w drugiej 400g, a jeszcze innej 250 g. To zachęciło nas do znalezienia wspólnego mianownika i przeliczenia ceny z każdej gramatury do 1 kg. W ten sposób uzyskaliśmy w pełny przekrój cennika z badanych okresów – wyjaśnia Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Jak się okazuje 1 kg szparagów w 2022 roku kosztował średnio 32,71 zł. W zeszłym sezonie Polacy płacili około 37,23 zł za 1 kg. Różnica w cenie rok do roku wynosi średnio 4,52 zł.
Warto dodać, że najwyższa cena za 1 kg szparagów w tym roku wynosiła 51,96 zł. W zeszłym sezonie rekordowym wynikiem było 39,98 zł.
Z kolei najniższa cena widoczna na tegorocznych paragonach to 27,98 zł za 1 kg szparagów. Rok temu kilogram tego warzywa można było kupić najtaniej za 21,40 zł.
– Czynników wpływających na droższe szparagi jest wiele. Głównym winowajcą podwyżek jest oczywiście inflacja, która w ciągu roku poczyniła spore postępy. Cena szparagów ściśle wiąże się wyższymi kosztami paliwa, które jest niezbędne do zbiorów oraz transportu. Na ostateczny cennik tego warzywa wpływ może mieć także niedobór pracowników sezonowych czy też zimniejsze niż zazwyczaj przedwiośnie – wyjaśnia Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Żywność i napoje bezalkoholowe to w dalszym ciągu najszybciej drożejąca kategoria produktów, które co miesiąc bierze pod lupę Główny Urząd Statystyczny (GUS). Jednak kwietniowy wynik 19,7 proc. rdr. jest zdecydowanie niższy niż w poprzednich miesiącach, gdy artykuły żywnościowe notowały podwyżki rzędu 20–24 proc.
To jednak nie jest zasługa samoczynnego spadku cen. Nasze portfele mogą nieco odetchnąć dzięki promocjom, na które zdecydowały się sieci handlowe.
Przedstawiciele branży handlowej przekonują, że z wielu obniżek można skorzystać już teraz. Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ), przyznał w rozmowie z "Dziennikiem Gazetą Prawną", że na razie widać spadek cen "produktów nieprzetworzonych, takich jak: cukier, mąka czy warzywa i owoce".
Mniej płacimy też m.in. za ogórki gruntowe, olej, pomidory i mięso (zwłaszcza drobiowe). Zarówno producenci, jak i handlowcy, z którymi rozmawiała gazeta, potwierdzają, że wachlarz produktów sprzedawanych po niższych cenach będzie się powiększał z każdym kolejnym miesiącem.
Obecnie w sklepach można znaleźć promocje np. na masło czy sery. Niektóre sklepy przygotowały też korzystne oferty makaronu.
Czytaj także: https://innpoland.pl/194054,nadchodza-obnizki-cen-zywnosci-beda-nizsze-niz-oczekuja-polacy