Od 1 października 2023 r. akcyza na perry i cydr będzie wynosiła 0 zł. Zapowiadana zmiana została wskazana w projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia nieprawidłowości w obrocie niektórymi towarami oraz usprawnienia funkcjonowania Krajowej Administracji Skarbowej (ust. 4 w pkt 1).
W uzasadnieniu do projektu autorzy oceniają, że zniesienie akcyzy wzmocni konkurencyjność perry i cydru na rynku trunków o niskiej zawartości alkoholu.
Zgodnie z obowiązującym prawem, od każdego hektolitra cydru i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 proc., trzeba zapłacić 97 zł.
"Regulacja spowoduje obniżenie cen detalicznych cydru i perry o około 10 proc" – czytamy w uzasadnieniu. Łatwo policzyć zatem, że za 0,75 litra cydru klasycznego, który obecnie kosztuje 14,50 zł, od jesieni klienci zapłacą ok. 13 zł.
"Zmiana ta jest istotna szczególnie dla najmniejszych producentów tych wyrobów. Zniesienie banderol dla takich wyrobów przyczyni się również do zbliżenia rozwiązań prawnych w stosunku do produktów substytucyjnych - tj. piw oraz mieszanin piwa z napojami bezalkoholowymi" – czytamy.
Jak pisaliśmy w INNPoland, od 1 lipca bieżącego roku w Krakowie obowiązuje zakaz sprzedaży alkoholu między północą a godz. 5:30.
Czytaj także: https://innpoland.pl/195737,nocna-prohibicja-w-krakowie-do-ktorej-godziny-mozna-kupic-alkoholMowa o zakazie sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży. A zatem o sklepach spożywczych, supermarketach, hipermarketach, stacjach benzynowych, w sklepach monopolowych, sklepach z produktami specjalistycznymi, np. winiarskich, domach handlowych, sklepach dyskontowych, punktach sprzedaży detalicznej przy hurtowniach.
Sprzedaż alkoholu w wyznaczonym przedziale czasowym jest przestępstwem.