
To, jak będzie wyglądał świat w 2030 roku, z każdym dniem fascynuje nas coraz bardziej. Z pewnością zmieni się sposób, w jaki będziemy spędzać wolny czas, rozwijać się i pracować.
Ale co będziemy jeść?
Poprosiliśmy sztuczną inteligencję o zaproponowanie smaków pączków, które mogłyby pojawić się w przyszłości. AI odpowiedziało nam na to pytanie na podstawie wizji przyszłości proponowanych przez znanych futurologów, m.in. Ray’a Kurzweila.
Smaki pączków z przyszłości
Wybraliśmy 5 propozycji, które spodobały się nam najbardziej.
1. Pączek "Neuro-Bliss" – ten pączek to nie tylko smakołyk, ale i zastrzyk dobrego samopoczucia. Zawiera neurotransmitery i adaptogeny (np. GABA, L-teanina, ashwagandha) wbudowane w nanostrukturalne nadzienie, które pobudzają wydzielanie endorfin i serotoniny w mózgu. Lukier z dodatkiem notropów poprawia koncentrację i pamięć. Kurzweil przewiduje wzrost popularności "suplementów nastrojowych", a ten pączek to ich pyszna wersja.
2. Pączek "Proteina 3000" – zapomnij o białkowych koktajlach! Ten pączek to skoncentrowana dawka białka pochodzącego z hodowanych w laboratorium owadów i alg. Idealny dla osób dbających o zrównoważoną dietę i wysokobiałkowy styl życia. Futurolodzy przewidują wzrost popularności alternatywnych źródeł białka, a ten pączek to ich smaczna manifestacja.
3. Pączek "Meta-Smak" – ten pączek wykorzystuje technologię rozszerzonej rzeczywistości. Za pomocą specjalnej aplikacji na smartfonie, można zmieniać jego smak i wygląd. Chcesz poczuć smak czekolady z chili i awokado? A może wolisz truskawkowego mojito? Wystarczy wybrać opcję w aplikacji, a pączek dostosuje się do Twoich preferencji. To odpowiedź na rosnące zainteresowanie personalizacją doświadczeń.
4. Pączek "Drukowany 3D" – ten pączek nie jest smażony, a drukowany w 3D z precyzyjnie dobranych składników. Można stworzyć dowolny kształt i wzór, a nawet spersonalizować napis na pączku. To połączenie technologii i sztuki kulinarnej. Druk 3D żywności to trend, który w 2030 roku będzie już powszechny.
5. Pączek "Lab-grown" – mięso hodowane w laboratorium będzie coraz bardziej popularne, a technologia ta zostanie rozszerzona na inne produkty spożywcze. Ten pączek zawiera składniki wyhodowane w laboratorium, np. mleko, jajka lub miód. Może mieć klasyczne smaki, ale z naciskiem na etyczne i zrównoważone pochodzenie składników.