Pijemy coraz więcej alkoholu i jemy coraz mniej warzyw. Nowe dane GUS
Polacy piją coraz więcej. Jak wynika z najnowszych danych GUS, coraz bardziej lubujemy się w mocnych trunkach. Jednocześnie jemy coraz mniej warzyw i owoców.
Sytuacja wygląda podobnie w przypadku piwa. Jeszcze w 2015 r. statystyczny Polak wypijał rocznie 80,7 l piwa. W 2017 r. ilość wypitego trunku na osobę wzrosła do 98,5 l. Mniej pijemy za to wina i miodów pitnych. W ciągu roku ich spożycie spadło z 8,6 l na osobę do 6,1 l.
Więcej alkoholu, mniej warzyw
Choć pijemy więcej, to jednocześnie jemy mniej warzyw i owoców. Jeszcze w 2015 r. średnio zjadaliśmy po 110 kg warzyw i 54,1 kg owoców rocznie. Dwa lata później ich spożycie spadło do kolejno 105 kg i 53 kg.
Wątpliwości, że warzywa są zdrowsze od alkoholu, raczej nie ma nikt. Mimo to warzywa też mogą zaszkodzić. Jak pisaliśmy niedawno w INNPoland.pl, kapusty pekińskie z Lidla o numerach partii L32/06, zostały wycofane z sprzedaży. Były nafaszerowane pestycydami.