Popularny lek na przeziębienie może narobić kłopotów. Sposób babci jest nie do pobicia

Konrad Bagiński
Zaczyna się sezon na przeziębienia, problemy z zapchanym nosem i zatokami. Jednym z najlepszych sposobów na wzięcie głębokiego oddechu jest spożywanie chrzanu. Sposób stary jak świat, tani, skuteczny, naturalny. I można go stosować bez konieczności konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.
Spreje do nosa mogą być używane tylko 3-4 dni. Fot. Grzegorz Skowronek/Agencja Gazeta
Sprej do nosa to produkt medyczny. Większość z nich zawiera różne substancje ściągające i osuszające błonę śluzową. Dzięki temu szybko odzyskujemy kontrolę nad własnym oddechem.

Ale niewiele osób robi to, co mówi lektor po telewizyjnych reklamach. Nie czytamy ulotek i nie konsultujemy się z lekarzem lub farmaceutą. Większości sprejów do nosa nie wolno używać dłużej, niż 3 – 4 dni. Po prostu ciągłe osuszanie śluzówki jest dla niej groźne i zamiast zaleczyć przeziębienie, możemy narobić sobie większych kłopotów.

Idealnym sposobem na zdrowy nos i oczyszczone zatoki jest chrzan – czyli coś, co prawie każdy z nas ma w lodówce. Korzeń tej rośliny ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, na dodatek zawiera dużo substancji lotnych, które udrażniają nos i zatoki.


Jak wyleczyć katar chrzanem?
Chrzan jest produktem stuprocentowo naturalnym. To bardzo twardy korzeń i samodzielne tarcie go na tarce może być uciążliwe – choć już przy tej czynności da się złapać głębszy oddech. Z powodzeniem można używać chrzanu w słoiczkach. Warto jednak zwrócić uwagę na skład – wiele produktów zawiera śmietankę, mleko w proszku, kwasek cytrynowy etc. Im ich mniej, tym lepiej.

Chrzan można jeść jako dodatek do kanapek czy tartinek. Można go też jeść bezpośrednio – pół łyżeczki to ilość, która nikogo nie zabije, za to momentalnie oczyści nos i zatoki. Taką kurację warto przeprowadzać kilka razy dziennie.

Jeśli sam chrzan jest dla kogoś za ostry, może zmieszać go z niewielką ilością oliwy lub masła. To nieco złagodzi jego smak. Można też wąchać korzeń chrzanu – działa to niczym sole trzeźwiące.

Skąd wziął się chrzan?
Chrzan jest byliną z rodziny kapustowatych. W Polsce można go znaleźć nie tylko na polach uprawnych, ale i na łąkach. Szczególnie cenne są korzenie, choć i liście nadają się do spożycia, jako dodatek do mięs czy pieczywa.

Chrzan to tylko jeden z wielu produktów, które można dość łatwo i szybko zrobić w domu. Banalnie proste jest też przyrządzenie pysznego masła.