Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed waflami - ryzyko wystąpienia w nich salmonelli
Mleko w proszku użyte do produkcji suchych wafli stało się przyczyną możliwego wystąpienia w nich Salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu ich ze sprzedaży oraz ostrzega osoby, które mogły je zakupić.
Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zakażenia pałeczką Salmonella. Powodem zanieczyszczenia produktu jest mleko w proszku, które zostało użyte do produkcji. Ze względu na potencjalną możliwość zanieczyszczenia krzyżowego producent zdecydował o wycofaniu z obrotu wszystkich produktów, do produkcji których użyto kwestionowany surowiec.
GIS ostrzega, by nie spożywać wskazanych w komunikacie produktów. Może się ono skończyć bólami brzucha, biegunką, nudnościami i wymiotami. Większość osób wychodzi z zakażenia obronną ręką, jednak dla niektórych może się ono zakończyć pobytem w szpitalu.
Jak zakazić się salmonellą?
Do zatrucia dochodzi na ogół po zjedzeniu nieświeżych jajek, mięsa czy rozmrażanych lodów. Pierwsze objawy są nagłe i pojawiają się już po kilku – kilkunastu godzinach od zakażenia.
Kilka miesięcy temu o bakterii zrobiło się głośno, po tym jak zostały one znalezione w ciastach sprzedawanych w jednej z warszawskich kawiarni Green Cafe Nero. Centrala kawiarni potraktowała sprawę bardzo poważnie i nie chowa głowy w piasek. W opublikowanym na Facebooku oświadczeniu, sieć zapewnia, że ściśle współpracuje z sanepidem, prowadzi też własne dochodzenie.
W tym przypadku klienci otrzymali także odszkodowania, choć pojawiały się wątpliwości, co do ich wysokości.