Zboża, cukier, oleje, mięso. Ceny żywności ósmy miesiąc z rzędu w górę

Natalia Gorzelnik
Indeks cen żywności rośnie już ósmy miesiąc z rzędu - podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W styczniu żywność podrożała aż o 4,3 procent.
Ceny żywności na światowych rynkach rosną. Fot. Roman Bosiacki / Agencja Gazeta

Płacimy jak za zboże

O sprawie czytamy w RMF24. Najszybciej w stosunku do grudnia podrożały: zboża, oleje roślinne i cukier.

Szczególnie dotkliwie odczujemy podwyżkę cen zbóż, które wzrosły łącznie o 7 procent. Najszybciej skaczą ceny kukurydzy, która według indeksu FAO tylko w styczniu podrożała na światowych rynkach o ponad 11 proc., a przez rok niemal o połowę. Ale drożyzna dotyka wszystkich zbóż - od pszenicy, przez żyto, soję po ryż.

Jak czytamy w portalu, droższe zboża oznaczają nie tylko podwyżki cen pieczywa, ciast, ciastek, płatków, czy makaronów ale również mięsa. Ziarno stanowi podstawę żywienia w hodowlach, więc konsekwencją podwyżki cen zbóż, zwłaszcza kukurydzy, będą wyższe ceny mięsa i jego przetworów.


Mocno drożeją też oleje roślinne, o prawie 6 procent, oraz cukier, który w ciągu miesiąca podrożał aż o 8 procent.

Marnowanie żywności w Polsce

Ceny żywności rosną w zatrważającym tempie, tymczasem w Polsce wciąż mnóstwo się jej marnuje.Z najnowszego badania przeprowadzonego przez Samsung wynika, że aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu w naszym kraju jest wyrzucane.

Marnowania żywności w gospodarstwach domowych dochodzi do wartości nawet kilkunastu tysięcy złotych w skali roku.

Czytaj więcej: Skala marnowania żywności w Polsce. Dane nie są optymistyczne