W tym sklepie nie spotkasz "typowego prawaka". Tutaj znajdziesz produkty z jadalnych owadów
- Carrefour rozszerza ofertę o kolejne produkty spożywcze z robaków
- Na półkach znajdziemy produkty firmy FoodBugs oraz Robaki z Paki
- Jadalne owady można kupić w kilku miejscach w Warszawie
Jadalne owady w Carrefourze
O jadalnych robakach było u nas głośno jeszcze zanim weszły na polski rynek. Ich "kulinarna kariera" nabiera rozpędu. Sieć Carrefour postanowiła wprowadzić tego typu jedzenie do pięciu warszawskich lokali. Są w nich produkty dwóch marek: Robaki z Paki oraz FoodBugs.
Czytaj także: Chleb i bolognese ze świerszcza. Kaufland wprowadza żywność z owadów
Produkty z robaków do jedzenia
Firma Foodbugs.pl dostarczyła do Carrefoura batony proteinowe o smaku jabłkowo-cynamonowym, kakoowo-pomarańczowym oraz solonego orzecha. Jest też mąka proteinowa. Możesz też wybrać coś od Robaków z Paki. Czekają na ciebie chipsy z czosnkiem i wasabi albo seria "Chrupiące robaczki". A w niej owady z: solą cynamonową, czosnkiem albo curry.
Gdzie można kupić jadalne owady?
Owady do jedzenia kupisz w Westfield Mokotów, Westfield Arkadia, Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87, Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50.
Do skosztowania przysmaków zachęca Piotr Lubiewa-Wieleżyński, Dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska. Jego wypowiedź zacytował Portal Spożywczy.
Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważna jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów.
Zalety jedzenia owadów
Europie nie tak łatwo się do nich przekonać, ale poza jej granicami jadalne owady są bardzo popularne. I to nie tylko ze względu na smak. Aborygeni jedzą bogate w cukier mrówki, a w Kolumbii ich krewniaczki prażone są niczym popcorn. O korzyściach wynikających ze spożywania robaków pisaliśmy w innym artykule w INNPoland.
Doktor Radomir Jaskuła z Katedry Zoologii Bezkręgowców i Hydrobiologii Uniwersytetu Łódzkiego w rozmowie z Nauką w Polsce wyjaśnił, że owady są świetnym źródłem białek i tłuszczów. Przykładowo motyle, chrząszcze, a nawet zwykłe muchy w 80 proc. składają się z białka. Są jednak nie tylko alternatywą dla mięsa. Te maleńkie stworzenia są bardzo bogate w witaminy z grupy B i K. Dr Jaskuła wspomniał o osach, które przebijają pod tym względem wiele owoców. Choćby z tego powodu jeden z cesarzy Japonii jadał je w formie ciastek.
Niejadalną część owada jest pancerzyk chitynowy, ale te najmniejsze i tak spożywane są w całości. Sam pancerz często rozpada się podczas obróbki termicznej lub rozgniata się go razem z całym owadem.