W Europie to raczej temat tabu, jednak w wielu krajach świata są bardzo popularne. Specjaliści szacują, że codziennie na całym globie blisko 2 mld. ludzi jedzą owady. Są bogate w białko, ale to nie koniec korzyści płynących z jedzenia os, mrówek i szarańczy.
Jedzenie bogate w białko
Jak mówi w rozmowie z portalem „Nauka w Polsce” dr Radomir Jaskuła z Katedry Zoologii Bezkręgowców i Hydrobiologii Uniwersytetu Łódzkiego, owady są świetnym źródłem białek i tłuszczów. Co ciekawe, zawartość białka w owadach jest kilka razy wyższa niż np. w popularnym u nas mięsie z kurczaka. Motyle, chrząszcze, a nawet zwykłe muchy w 80 proc. składają się z białka.
Oprócz tego mięso owadów jest bardzo bogate w witaminy z grupy B i K. Dr Jaskuła podaje tu przykład os, które przebijają pod tym względem wiele owoców. To dlatego osy znajdowały się w jadłospisie jednego z dawnych japońskich cesarzy, któremu pieczono z nimi ciastka.
Smaczne owady
Takie przekąski najpopularniejsze są w Azji Południowo Wschodniej, tam spożywa się prawie wszystkie owady. Przy czym w wielu państwach stanowić mogą one główne źródło mięsa dla najuboższych warstw społecznych. Według informacji przekazanych przez dr. Jaskułę, tak właśnie jest w Wietnamie, Laosie i Tajlandii.
Niejadalną część owada stanowi pancerzyk chitynowy, ale najmniejsze owady i tak spożywane są w całości. Sam pancerz często rozpada się podczas obróbki termicznej lub rozgniatany jest przed nią wraz z całym owadem.
Nietypowa przekąska meczowa
Owady spożywane są też w innych częściach świata. Aborygeni jedzą bogate w cukier mrówki, a w Kolumbii ich krewniaczki prażone są niczym popcorn. Z kolei w Meksyku w ten sposób przyrządza się małe pluskwiaki, które stanowią rodzaj przekąski w czasie oglądania meczów.
Jak uważa dr Jaskuła, w wielu regionach świata owady stanowią jedyną alternatywę dla mięsa. Warto przy tym wspomnieć, że od 1 stycznie bieżącego roku zmianie uległy przepisy unijne, co powoduje, że i u nas w sprzedaży będą mogły pojawiać się szarańcza, świerszcze i inne nieznane dotąd smakołyki.