Jak duże znaczenie mają opakowania na żywność? Przyglądamy się z bliska opakowaniom Tetra Pak
Opakowanie na miarę trzeciej dekady XXI wieku powinno być nie tylko praktyczne, wygodne w transporcie i użyciu oraz estetyczne, lecz także naprawdę przemyślane pod kątem całego cyklu życia i jego wpływu na środowisko – począwszy od produkcji, a skończywszy na recyklingu. Trzeba także pamiętać o głównej funkcji opakowania, jaką jest ochrona ukrytej w środku żywności, tak by mogła ona trafić do konsumentów, zachowując świeżość i wartości odżywcze. To dlatego opakowanie musi przede wszystkim zabezpieczać swoją zawartość przed wpływem czynników zewnętrznych.
W całej Europie produkowanych jest rocznie ok. 250 mln ton żywności, która jest narażona na szybkie zepsucie. Jednocześnie przeciętny Europejczyk wyrzuca około 127 kg jedzenia rocznie. To ważne, by szukać rozwiązań, które pozwolą na zapobieganie marnowaniu produktów spożywczych. Szczególną rolę w tym zakresie pełnią kartony na żywność płynną – dzięki aseptycznej technologii pozwalają one na przechowywanie mleka czy soków przez wiele tygodni, bez konieczności chłodzenia.
Producenci opakowań do płynnej żywności – wśród których Tetra Pak jest jednym z liderów – przykładają coraz większą wagę do tego, by opakowania były jednocześnie coraz bardziej zrównoważone środowiskowo. Chodzi tutaj między innymi o zmniejszenie udziału surowców kopalnych w składzie opakowania. Jest to możliwe dzięki zastępowaniu ich certyfikowanymi surowcami odnawialnymi. Kolejnym ważnym elementem jest oferowanie producentom żywności technologii przetwarzania oraz pakowania umożliwiających obniżenie zużycia energii i wody. Korzyści? To m.in. oszczędne gospodarowanie zasobami naszej planety i możliwość realizacji własnych strategii środowiskowych przez przedstawicieli branży FMCG.
Innowacyjność na rzecz środowiska
Stałe zwiększanie udziału surowców odnawialnych oraz projektowanie opakowań z myślą o recyklingu, to tylko część zrównoważonych działań prowadzonych przez firmę. Jednym z ważnych przykładów jest także wprowadzenie przez Tetra Pak na skalę przemysłową zakrętek mocowanych do opakowań. Dzięki temu mają one szansę trafić do recyklingu wraz z całym kartonem, co zmniejsza ryzyko zaśmiecania planety. Przełomowe było także wprowadzenie papierowych słomek oraz zrównoważonych systemów zamknięć, które wyprodukowane są z plastiku pochodzenia roślinnego (wykonanego z certyfikowanej trzciny cukrowej, pochodzącej z odpowiedzialnie zarządzanych źródeł).
Rewolucyjna inwestycja
Firma Tetra Pak jest bardzo mocno zaangażowana w globalne projekty związane z recyklingiem odpadów, na które przeznacza około 40 milionów euro rocznie (planuje robić to także w nadchodzących latach). Inwestycje te dotyczą także Polski. W czerwcu tego roku w Ostrołęce ruszyła nowa linia do recyklingu kartonów po żywności płynnej, która jest wspólną inwestycją Tetra Pak i Stora Enso. Potraja ona lokalny potencjał recyklingu kartonów po mleku i sokach, zapewniając tym samym możliwość odzyskania surowców ze wszystkich tego typu opakowań, jakie trafiają do sprzedaży w Polsce.
Monika Sommer, menedżer ds. zrównoważonego rozwoju na Polskę i kraje bałtyckie w Tetra Pak podkreśla rolę firmy w budowie gospodarki o obiegu zamkniętym:
Zdajemy sobie sprawę z tego, że poziom odzysku surowców wtórnych zależy nie tylko od poziomu zbiórki pustych opakowań, ale także od infrastruktury recyklingu, w którą regularnie inwestujemy. Nowoczesna linia do recyklingu uruchomiona w Ostrołęce jest w stanie przyjąć puste kartony nie tylko z Polski, ale i z sąsiednich krajów, w tym z Czech, Węgier, Słowacji, Łotwy, Estonii i Litwy. Polska ma dzięki temu szansę na to, by stać się regionalnym centrum recyklingu opakowań po płynnej żywności.
Wspólne przedsięwzięcie firm Tetra Pak, Stora Enso oraz Plastigram Industries jest idealnym dowodem na to, że dla sektora opakowaniowego recykling i najogólniej pojęta gospodarka obiegu zamkniętego są elementami absolutnie kluczowymi w dążeniu do zielonej transformacji oraz w realizacji celów zawartych w konsultowanym właśnie unijnym projekcie regulacji dotyczących opakowań i odpadów opakowaniowych (Packaging and Packaging Waste Regulation, PPWR).
W kierunku zeroemisyjności
Kartony do płynnej żywności (które, co potwierdzają badania cyklu życia produktu, generują niższy ślad węglowy od jednorazowych opakowań z plastiku, szkła i metalu) już dziś są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów. Według badania Tetra Pak Index z 2021 roku, aż 84% klientów końcowych zwraca szczególną uwagę na to, czy opakowanie jest przyjazne dla środowiska i czy można je poddać recyklingowi.
Dlatego Tetra Pak nie ustaje w działaniach, które mają przybliżyć firmę do celu, jakim jest stworzenie opakowania, które będzie w całości wykonane z materiałów odnawialnych lub pochodzących z recyklingu, w pełni nadające się do odzysku i o minimalnym wpływie na klimat.
Mówimy o przełomie, będącym odpowiedzią na wielkie wyzwania, które stoją przed ludzkością. Zgodnie z szacunkami Banku Światowego do roku 2050 populacja naszego globu ma wzrosnąć o 25 procent, czego skutkiem będzie znaczący wzrost zapotrzebowania na żywność, a co za tym idzie – także na systemy opakowaniowe. Wszystko to w sytuacji, w której produkcja żywności odpowiada za ponad jedną trzecią globalnej emisji gazów cieplarnianych.
Oto liczby uświadamiające, że nowoczesne opakowania – skutecznie chroniące żywność przed wpływem czynników zewnętrznych (także bez konieczności przechowywania w lodówce), a do tego produkowane na bazie surowców pochodzenia roślinnego i możliwe do poddania recyklingowi – są dla naszej planety znacznie ważniejsze, niż mogłoby się z pozoru wydawać.