Co świat myśli o polskich daniach? Które jest najgorsze? To zestawienie może cię zdziwić

Sebastian Luc-Lepianka
20 marca 2024, 12:00 • 1 minuta czytania
Wyjeżdżając do innych krajów, często sprawdzamy najpopularniejsze lokalne dania. A co zobaczy turysta przyjeżdżający do Polski i jak to ma się do naszej rzeczywistości? Sprawdziliśmy najnowszy ranking najlepszych i najgorszych polskich potraw i produktów w tzw. encyklopedii smaków TasteAtlas, wybierając z niej pierwsze dziesiątki.
Jakie są najpopularniejsze dania w Polsce zdaniem turystów? Fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press Grupa/East News/TasteAtlas
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Zwróciłem uwagę na dyskusję na swoich social mediach - w marcu na stronie TasteAtlas pojawiła się aktualizacja listy najpopularniejszych dań w Polsce. Postanowiłem sprawdzić wybrane pozycje, ograniczając się do pierwszych dziesiątek najlepszych i najgorszych dań, aby przekazać czytelnikom oceny kulinarnych ekspertów z całego świata.


Najlepsze 10 dań w Polsce

Zacznijmy od tego, czym jest TasteAtlas. Strona określa samą siebie jako "encyklopedię smaków, światowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i autentycznych restauracji". Bardzo wygodne narzędzie przy wyjazdach turystycznych.

Tyle tytułem wstępu, pora na główne dania, czyli topki. Oceny są w skali 1-5. Sprawdziliśmy najpierw ranking popularności, wyskakujący, gdy ktoś szuka, co w naszym kraju warto zjeść.

Bigos znajdziemy na miejscu 11 (z oceną 4,1), a popularny schabowy uplasował się na miejscu 15 (z oceną 4,2). Popularne w Polsce flaczki są dopiero na 21 i nie są oceniane najlepiej, z wynikiem 3,2.

Jeśli chodzi o topowe produkty, to zestawienie wygląda następująco:

Inaczej prezentuje się top 100 najwyżej ocenianych polskich dań i produktów. Tutaj zaczyna się od sernika.

Stawkę stu zamyka mazurek z oceną 3,6, nie znajdziemy za to polskich pączków i… flaczków.

Najgorsze dania w Polsce

Flaczki mają numer 11 w zestawieniu najgorzej ocenianych dań w Polsce, a zaraz po nich jest kaszanka (z oceną 3,2). Czego zaś świat najbardziej nie lubi z naszej kuchni?

Zauważyłem za to, że wielkim nieobecnym jest zupa krupnik. Kontrowersyjne danie nie ma oceny ani przepisu na TasteAtlas i nie widnieje w żadnym rankingu.

Czym jest TasteAtlas?

Na TasteAtlas znajdziemy nie tylko rankingi popularności, ale też przepisy i restauracje. Po stronie możemy nawigować i po regionach, po typach dań, ale też np. po certyfikatach chroniących regionalne produkty. Zawiera katalog prawie 11 tys. dań, z ponad 6 tys. lokalnych składników i podawanych w blisko 24 tys. restauracji, przygotowany przez ponad 50 tys. ekspertów od żywności - zgaduję, że większość to użytkownicy-smakosze, w tym turyści, publikujący przepisy i recenzje. Każdy może założyć konto na TasteAtlas i przekazać nie tylko opinie, ale również przepisy.

A co smakowało Polakom w 2023 roku?

W ubiegłym roku nadal ceniliśmy sobie rodzimą kuchnię, ale jesteśmy wciąż rozsmakowani w zagranicznej, a odkryciem dla naszego podniebienia okazała się kuchnia holenderska.

W raporcie Food Trendów 2023/24 Pyszne.pl podsumowuje 12 miesięcy zamówień Polaków. Pełen raport zajmuje 40 stron analiz i wniosków, z którego serwis wybrał 10 ciekawostek gastronomicznych na temat naszych preferencji kulinarnych oraz trendów towarzyszących nam w tym roku.

Czytaj także: https://innpoland.pl/202634,co-najbardziej-smakuje-polakom-podsumowanie-roku-2023