Pytają o owocowe czwartki wpisane w koszta. Wreszcie jest odpowiedź fiskusa

Wiktor Knowski
19 marca 2025, 17:06 • 1 minuta czytania
Firma może wpisać w koszty zdrową żywność kupowaną dla zespołu. Taką informację w wydanej niedawno, nieoczywistej interpretacji wydał fiskus. Wyjaśniamy, jak argumentował odpisywanie "owocowych czwartków". 
Fot.: Engin Akyurt / Unsplash
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Owoce i warzywa poprawiają nastrój i zdrowie pracowników, co z kolei przekłada się na lepsze wyniki firmy. Ten argument przekonał urząd skarbowy, który zgodził się, aby firma mogła wliczyć wydatki na te produkty do kosztów podatkowych.


Koszty uzyskania przychodów

O interpretację wystąpiła spółka zarejestrowana w ubiegłym roku, która zajmuje się sprzedażą towarów online. Zatrudnia przede wszystkim kobiety do pakowania, oznaczania i wysyłki produktów. Aby umilić pracownicom czas w pracy, udostępnia im kawę, herbatę, mleko i cukier. Produkty te są dostępne w kuchni dla wszystkich.

Czytaj także: https://innpoland.pl/211766,2-mld-zl-i-15-tys-mieszkan-rzad-w-koncu-zrobi-cos-z-rynkiem-nieruchomosci

Spółka planuje poszerzenie tych kulinarnych benefitów dla pracowników o owoce i warzywa kupowane na lokalnym targu. Firma uważa, że koszty te można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, argumentując to tym, że owoce i warzywa poprawią nastrój pracownic, wpłyną na efektywność współpracy poprzez zacieśnianie relacji między pracownikami i przełożonymi oraz przyczynią się do integracji zespołu z firmą.

Owoce w nudnej pracy

Firma jasno przyznaje, że praca w jej szeregach jest nudna i żmudna. To kolejny argument za wprowadzeniem zdrowej żywności do pracowniczej kuchni. 

Czytaj także: https://innpoland.pl/211760,koniec-absurdu-prawnego-rodzice-wczesniakow-zyskuja-czas-z-dzieckiem

"Praca w Spółce jest monotonna, schematyczna i niezbyt atrakcyjna na lokalnym rynku pracy. Spółka chciałby rozszerzyć swoją atrakcyjność, jako pracodawca i zagwarantować pracownikom stały dostęp do zdrowych przekąsek w postaci owoców i warzyw" – czytamy w uzasadnieniu do interpretacji skarbówki. 

Spółka dodaje, że pracownice, które nie muszą myśleć o posiłku w ciągu dnia, mogą lepiej skupić się na swoich obowiązkach, co przekłada się na efektywniejszą pracę. Podkreśla również, że ze względu na specyfikę i rozmiar działalności, pracownicy są narażeni na duży stres i presję czasu, co negatywnie wpływa na ich zdrowie i zwiększa absencję. Mniejsza liczba przepracowanych godzin oznacza z kolei niższe przychody dla firmy.