Reklama.
Cały obszar ma nadrzędny cel, którym jest stworzenie funkcjonalnej biogospodarki europejskiej, obejmującej zrównoważoną produkcję zasobów odnawialnych pochodzących z lądu, rybołówstwa i akwakultury oraz ich przekształcenie w żywność, paszę, błonnik, bioprodukty i bioenergię. A konkretnie?
W trakcie realizacji projektów naukowcy badają na przykład wpływ różnych składników pożywienia na zdrowie człowieka. Między innymi prowadzono badania na ludziach oceniające skuteczność diety bogatej w antocyjany (składniki pochodzenia roślinnego, które występują chociażby w pomidorach i kukurydzy) w przeciwdziałaniu chorobom przewlekłym. Wyniki są obiecujące.
Spożycie antocyjanów zmniejszało wyraźnie czynniki ryzyka chorób serca. Odkryto również, że dieta bogata w antocyjany może stanowić ochronę przed uszkodzeniami wynikającymi z radioterapii stosowanej w leczeniu raka piersi. Badania na szczurach wykazały zaś, że dieta bogata w te składniki zmniejsza ryzyko otyłości oraz może zapobiegać powstawaniu cukrzycy.
To oczywiście tylko jeden z przykładów projektów, które zostały zrealizowane. Ale Komisja Europejska ma i inne podejście do tych spraw. Przypomina, że dla uchodźców jedzenie/żywność to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu to też wspomnienie domu rodzinnego, ojczyzny, otoczka kulturowa i wiele innych znaczeń. Wspaniale pokazują to na swoich blogach ec.europa.eu/morethanfoodeu trzej blogerzy, którzy obserwują życie syryjskich uchodźców w Turcji. Ale to już oczywiście w ramach innego niż Horyzont 2020 programu.