Koniec z pryskaniem chemią naszego jedzenia. Wynalazek z Warszawy za niedługo ma pojawić się na rynku

Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego opracowali metodę, która znacznie ograniczy opryski i mineralne nawożenie gleb
Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego opracowali metodę, która znacznie ograniczy opryski i mineralne nawożenie gleb 123RF
Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego opracowali metodę, która znacznie ograniczy opryski i mineralne nawożenie gleb. Ich sposób zakłada wykorzystanie bakterii, które występują w glebie, jako naturalnego wspomagacza w procesie rozwoju roślin.

Zespół odkrywców z UW pod kierownictwem prof. Magdaleny Popowskiej wiele lat poświęcił na badania, mające na celu wyodrębnienie szczepów bakterii, pełniących różne funkcje w procesie rozwoju roślin. Bakterie odpowiedzialne są m.in. za żyzność i produktywność biologiczną gleby.

Zdaniem polskich uczonych odpowiednio dobrana mieszanka bakterii jest w stanie zredukować nawożenie pól o 40 proc. Mikroorganizmy mają też znacznie ograniczyć konieczność stosowania oprysków grzybobójczych stosowanych po herbicydach. Co więcej, mają również oczyszczać glebę z zanieczyszczeń w postaci metali ciężkich, związków ropopochodnych i toksycznych substancji zawartych w środkach chwastobójczych – głównie z glifosatu.

– Wprowadzenie naszych metod do produkcji masowej może zrewolucjonizować stosowane od wielu lat metody uprawy roślin, które są kosztowne, niszczą ziemie uprawne i mają negatywny wpływ na jakość plonów i żywności – wyjaśnia prof. Magdalena Popowska, Dyrektor Instytutu Mikrobiologii UW.

Prace są już na ukończeniu, obecnie trwają procedury związane z uzyskaniem atestów dla poszczególnych preparatów bakteryjnych. Potem produkty czekają jeszcze testy na gruntach otwartych i będzie można wypuścić je na rynek.

Wiadomości Rolnicze
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...