NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

BLOGI

  • Koniec z faszerowaniem chemią? Oto aspiryna na nowo, czyli rewolucja w medycynie doraźnej

    Crowdfunding udziałowy właśnie wychodzi z fazy niemowlęcej. Przez kilka lat ten fenomen rozpychał się na rynku i w końcu widać tego efekty. Gwałtownie rośnie zainteresowanie zjawiskiem, przedsiębiorcy zaczynają czuć potencjał, a inwestorzy internetowi wietrzą zyski.

  • Co programista może zrobić dla ludzi z demencją?

    Szacuje się, że demencja dotyka co szóstej osoby w wieku 80 lat. Jednoczesny wzrost długości życia i starzenie się społeczeństw powoduje, że mówimy już o grupie liczącej nawet ponad milion osób w takich krajach jak Niemcy, Wielka Brytania czy Polska. W całej Unii Europejskiej jest to już w tej chwili kilkanaście milionów osób i liczba ta będzie bardzo szybko rosła.

  • Ageizm, olimpiada i złoty medal

    Bicie rekordów świata nie zdarza się często. Nic więc dziwnego, że kilka dni temu Wayde van Niekerk trafił na czołówki polskich mediów internetowych bijąc 18-letni rekord Michaela Johnsona w biegu na 400 metrów. Dużo bardziej zaskakujący jest fakt, że na czołówki nie tylko...

  • Dwa dni na bieżni, cztery na siłowni, dieta pudełkowa. Mam firmę, rodzinę i wiosenne wyzwanie

    Płacę za to, że ktoś uczy mnie biegać, jem z plastikowych pudełek, kupiłem te wszystkie proszki z siłowni. Prowadzę firmę i mam rodzinę. Jak to wszystko ogarnę, liczę na beatyfikację.

  • Odzyskują wzrok w Warszawie

    Dziś stawiamy "miastom inteligentnym" poprzeczkę coraz wyżej. Już nie tylko chcemy, aby upraszczały wszystkim obywatelom poruszanie się po mieście, uprzyjemniały pracę, zwiększały komfort pobytu w centrach miast, dbały o środowisko. Pragniemy natomiast, żeby adaptowały przestrzeń miejską i tworzyły infrastrukturę teleinformatyczną dla wykluczonych grup obywateli. Takich jak na przykład osoby niedowidzące i niewidome.

  • Czy jesteście gotowi na ludzki ser?

    Znam wielu wielbicieli serów, sama do nich należę. Nie mamy oporów przed jedzeniem serów wyprodukowanych z mleka zwierząt przy udziale wyselekcjonowanych szczepów bakterii i pleśni. Fermentacja jest uznawana za jeden z najstarszych procesów biotechnologicznych. Oczywiście jest to zjawisko naturalne, ale ludzie ucząc się je wykorzystywać do produkcji żywności, uczynili z tej wiedzy technologię. Sam proces polega na konwersji węglowodanów do alkoholi, gazów i kwasów w warunkach beztlenowych – mikroorganizmy, tj. bakterie czy drożdże produkują w ten sposób energię

  • Jak nie dopuścić do wypalenia zawodowego?

    Wypalenie zawodowe to specyficzny rodzaj wyczerpania emocjonalnego, spowodowany długotrwałym wystawianiem organizmu na stres. Jego objawy są różne, u każdego pracownika mogą wyglądać one inaczej.