Koniec kłopotu plastikowymi butelkami. Naukowcy odkryli bakterie, które rozkładają PET

Plastikowe butelki rozkładają się nawet 400 lat
Plastikowe butelki rozkładają się nawet 400 lat (c) Pixabay / CC0
Do tej pory kupując napój w plastikowej butelce musieliśmy liczyć się z tym, że choć 95 procent z nich trafia do recyklingu, to pozostałe 5 procent będzie się rozkładać przez kolejne 400 lat. Za ogromną popularnością tych wygodnych opakowań szła też wielka liczba odpadków zaśmiecających środowisko naturalne. Od lat poszukiwano metody, która by mogła poradzić sobie z tym problemem. Wreszcie naukowcy znaleźli rozwiązanie.


Ideonella sakaiensis – tak nazywają się pierwsze bakterie, które w pełni rozkładają PET – polimer, z którego zbudowane są m.in. wymienione wyżej butelki. Przełomowe dla ekologii odkrycie jest dziełem zespołu japońskich naukowców z Kyoto Institute of Technology pod kierownictwem Shosuke Yoshidy. Bakterie rozkładają PET do kwasu mono(2-hydroksyetylo)tereftalowego (MHET), który następnie jest hydrolizowany do glikolu etylenowego i kwasu teraftalowego. Te substancje służą bezpośrednio Ideonella sakaiensis do produkcji energii, ale mogą być również wykorzystane przy ponownej syntezie PET – są jej monomerami.

Niestety, proces rozkładu PET jest jeszcze czasochłonny. Utylizacja cienkiej warstwy PET zajęła bakteriom aż sześć tygodni. Naukowcy oczywiście pracują nad przyspieszeniem procesu. Drugim problemem jest to, że PET jest tylko jednym z wielu rodzajów tworzyw sztucznych, których używamy. I nawet jeśli Ideonella sakaiensis rozwiążą ogromny problem ludzkości, to pozostanie jeszcze wiele innych, z którymi te bakterie sobie nie poradzą.

Najważniejsze jednak, że jeśli odkrycie japońskich naukowców spełni pokładane w nim oczekiwania, przede wszystkim dotyczące możliwej skali i szybkości utylizacji PET, będzie to znaczący krok dla redukcji ochrony środowiska naturalnego. A my będziemy mogli kupować plastikowe butelki bez wyrzutu sumienia, wiedząc, że jest bakteria, dla której „life in plastic is fantastic”.


Napisz do autora: tomasz.staskiewicz@innpoland.pl



Źródło: Magazyn Science
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Gdzie są podatki, tam zawsze będzie szara strefa. Tak wygląda "praca na czarno" w Polsce
0 0Podwójna jakość produktów w Europie potwierdzona. Ale to nie Polacy są gorszym sortem
0 0"Zielone kłamstwo" w Polsce. Tak próbują cię nabrać wielkie firmy
0 0Buty i piłki Adidasa polecą w kosmos. Chodzi o coś więcej niż trening dla astronautów
0 0Plan Szwedów: ZERO ofiar śmiertelnych na drogach. Oto czego możemy się od nich nauczyć
0 0Wyniki finansowe Ubera znów nisko pod kreską. Inwestorzy tracą cierpliwość

INNSPIRACJE

0 0Polak rozkręcił świetny biznes w USA. Zdradza, jak radzić sobie z porażką i brakiem motywacji
0 0W sukces tej Polki nikt nie wierzył. Uparła się i stworzyła rewolucyjny krem antysmogowy
0 0Ujawniają kulisy współpracy ze znaną siecią sklepów. Dziesiątki milionów długów i próby samobójcze
0 0Sapkowski przyznaje, że spór z CD Projektem go przerósł. "Pieniądze nic dla mnie nie znaczą"

STARTUPY

0 0Amerykańskim naukowcom się nie udało, a one to zrobiły. Tak powstały innowacyjne kosmetyki
0 0Start-up chce zasilać samochody wodą i alkoholem. Ale trochę się zapędzili