Odpady po kawie można z powodzeniem wykorzystać jako paliwo. Udowadnia to 25-letni Brytyjczyk ze start-upu Bio-Bean
Odpady po kawie można z powodzeniem wykorzystać jako paliwo. Udowadnia to 25-letni Brytyjczyk ze start-upu Bio-Bean fot. Pixabay
Reklama.
Start-up Artura Kaya, Bio-Bean, zamienia zużyte fusy od cappuccino i flat white na biomasę, która jest wykorzystywana do zasilania dużych budynków. Kawa ma większą wartość opałową niż drewno, więc uwalnia więcej energii. Granulki są też tańsze niż wiele innych rodzajów ogrzewania.
Po zaledwie trzech latach istnienia, Bio-Bean przekształca 10 procent brytyjskich odpadów z kawy rocznie, około 50 tys. ton - na energię. To napędza 15 tys. domów, czyli średniej wielkości polskie miasto. Energią z fusów po kawie jest zasilana m.in.… jedna z londyńskich kawiarni.
W jego fabrykę inwestorzy (m.in. Shell) włożyli miliony funtów. Pomogła także nagroda w wysokości 0,5 mln funtów z The Green Challenge. To prestiżowy światowy konkurs dla ekoprzedsiębiorców.
Kay wpadł na pomysł Bio-Bean jako młody architekt, który projektował kawiarnie i fabryki w Londynie. Zauważył ogromne, piętrzące się worki z odpadami po kawie. To zmusiło go do działania. - Zawsze interesowałem się dziwnymi rzeczami, a ilości tych odpadów mnie fascynowały – mówi. Mówi, że jego firma jest dokładnym przeciwieństwem klasycznego start-upu, opierającego się na programowaniu i aplikacjach mobilnych.
Latem Kay będzie sprzedawał Brytyjczykom dwa produkty, które powstają z fusów po kawie: opał do grilla i kominków. Teraz chce by spełniło się jego wielkie marzenie: chce zasilać komunikację miejską w Londynie odpadami z londyńskiej kawy. Fusy po kawie mają bowiem dużą zawartość oleju. Można je przetworzyć na biodiesel, płynne paliwo używane do napędzania samochodów i silników odrzutowych.
Marzeniem Kaya jest też zmiana myślenia o odpadach, bo można je twórczo wykorzystać z korzyścią dla środowiska i całej gospodarki. – Nawet samo słowo „odpady” powoduje negatywne skojarzenia. Chcę to zmienić – mówi.
Źródło: Huffington Post

Napisz do autora: rafal.badowski@innpoland.pl