
Świdośliwa to mało znany w Polsce owoc, który ma szansę podbić nasz rynek. Przeciwdziała nowotworom i starzeniu się. Gdy dodamy do tego niską cenę, możemy spodziewać się dużej popularności wśród polskich konsumentów.
REKLAMA
– Świdośliwa nie jest jeszcze dostępna w sprzedaży w Polsce, ale jej krzak nie jest drogi, bo kosztuje około 10 złotych. Poza tym jest bardzo łatwa w uprawie. W przeciwieństwie do borówki amerykańskiej jest znacznie bardziej odporna na zawirowania pogodowe. – mówi w rozmowie z INN:Poland Monika Stromkie-Złomaniec, specjalista ds. żywienia z poradni dietetycznej Dietosfera.
– Na podstawie tej łatwości uprawy w porównaniu do borówki, możemy przypuszczać, że byłaby znacznie tańsza. Opakowanie borówki potrafi kosztować 6-7 zł za 250 g. Problemem jest tylko brak popularności świdośliwy w Polsce – dodaje Stromkie-Złomaniec.
W skórce owoców przypominających w smaku borówkę znajdują się przeciwutleniacze, których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki przyczyniają się do szybszego starzenia i rozwoju procesów rakotwórczych.
Owoce świdośliwy są bogate w minerały, magnez, potas i witaminy z B. Od borówki amerykańskiej, ale mają od niej lepsze wartości odżywcze, są bogatsze w składniki mineralne, jest w nich też więcej białka i potasu.
Owoce są słodkie, nadają się do produkcji dżemów czy nalewek. Świdośliwa dojrzewa latem, jej owoce pozostają na roślinie aż do zimy. Na początku są czerwone, potem purpurowe, dojrzałe zaś – czarne. Świdośliwa ma małe wymagania jeśli chodzi o glebę. Najlepsze do jej uprawy są gleby próchnicze czy piaszczysto-gliniaste.
Obecnie znanych jest 25 gatunków świdośliwy, największe uprawy znajdują się w Kanadzie, Finlandii i państwach nadbałtyckich. Możliwe, że Polska do nich dołączy, jeśli utrzyma się pozytywna moda na zdrowe odżywianie.
Źródło: asib.pl
Napisz do autora: rafal.badowski@innpoland.pl
