
Reklama.
Kwiaty można jeść, to nie bujda: na surowo, gotować, kandyzować. Mnóstwo gatunków wzbogaca smakowo najróżniejsze potrawy. Można zjeść naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z nasturcji czy deser z bratka.
Rumianek przypomina w smaku jabłko, zaś stokrotka jest lekko miętowa. Wszyscy wielbiciele kuchni chińskiej powinni skosztować złocieni dalmatyńskich. Kwiaty cukinii czy dyni idealnie nadają się do smażenia w cieście naleśnikowym.
Kwiaty można też dodawać do zup, sałatek czy deserów a także zrobić z nich... placki. Można z nich także przyrządzać soki, syropy, konfitury i marynaty. Nie każdy wie, że jadalnymi kwiatami są również kalafior czy brokuła.
Kwiaty są dobrym źródłem cennych składników odżywczych. Stokrotki zawierają cukry, białka, witaminę C i sole mineralne. Mniszek lekarski zawiera witaminy z grupy B, A czy D, a także potas.
Nie można jeść kwiatów, które są opryskane środkami ochrony roślin, bo do ich uprawy mogły zostać użyte pestycydy czy środki owadobójcze.
Nie można jeść kwiatów, które są opryskane środkami ochrony roślin, bo do ich uprawy mogły zostać użyte pestycydy czy środki owadobójcze.
Organizatorzy, Ogrody Hortulus Spectabilis, liczą na przyciągnięcie turystów, bo w Zachodniopomorskiem trwa właśnie pełnia sezonu nad morzem.
Napisz do autora: rafal.badowski@innpoland.pl