Kucharz przygotowuje kanapki z kwiatów
Kucharz przygotowuje kanapki z kwiatów Zhanna Tretiakova/123rf/zdjecie seryjne
Reklama.
Kwiaty można jeść, to nie bujda: na surowo, gotować, kandyzować. Mnóstwo gatunków wzbogaca smakowo najróżniejsze potrawy. Można zjeść naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z nasturcji czy deser z bratka.
Rumianek przypomina w smaku jabłko, zaś stokrotka jest lekko miętowa. Wszyscy wielbiciele kuchni chińskiej powinni skosztować złocieni dalmatyńskich. Kwiaty cukinii czy dyni idealnie nadają się do smażenia w cieście naleśnikowym.
Kwiaty można też dodawać do zup, sałatek czy deserów a także zrobić z nich... placki. Można z nich także przyrządzać soki, syropy, konfitury i marynaty. Nie każdy wie, że jadalnymi kwiatami są również kalafior czy brokuła.
Kwiaty są dobrym źródłem cennych składników odżywczych. Stokrotki zawierają cukry, białka, witaminę C i sole mineralne. Mniszek lekarski zawiera witaminy z grupy B, A czy D, a także potas.
Nie można jeść kwiatów, które są opryskane środkami ochrony roślin, bo do ich uprawy mogły zostać użyte pestycydy czy środki owadobójcze.
logo
Sałatka z kwiatów nasturcji. geografika/123RF/zdjecie seryjne
Organizatorzy, Ogrody Hortulus Spectabilis, liczą na przyciągnięcie turystów, bo w Zachodniopomorskiem trwa właśnie pełnia sezonu nad morzem.

Napisz do autora: rafal.badowski@innpoland.pl