Sanepid miał zastrzeżenia wobec co trzeciej ze skontrolowanych zachodniopomorskich lodziarni.
Sanepid miał zastrzeżenia wobec co trzeciej ze skontrolowanych zachodniopomorskich lodziarni. Fot. 123rf.com
REKLAMA
130 obiektów odwiedzili w ciągu kilku ostatnich tygodni kontrolerzy zachodniopomorskiego sanepidu. Wyniki ich wizyt są porażające – w co trzecim odwiedzonym lokalu znaleziono enterobakterie, bakterie chętnie gnieżdżące się w jelicie grubym.
– Są one szczególnie niebezpieczne u osób z obniżoną odpornością, czy u osób z chorobami układu pokarmowego – podkreślała w rozmowie z reporterką RMF FM Małgorzata Kaplan z tamtejszego sanepidu. – W takich przypadkach mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe – dodawała.
Enterobakterie wykrywano głównie w lodach z automatów. Można zakładać, że właściciele nie utrzymywali sprzętu w odpowiedniej czystości, np. zaniedbując mycie urządzeń po dniu pracy. Ale to nie jedyne niedopatrzenia, na jakie natknęli się inspektorzy.
W trakcie kontroli natknięto się na walające się po podłodze wafle, czy polewy, których termin przydatności do spożycia minął dawno temu. Ośmiu właścicieli lodziarni ukarano mandatami. Cóż, amatorom deserów zjadanych na plaży nie pozostaje nic innego, jak szukać ochłody w sklepach, które zarzuciły wakacyjne wynalazki producentów przemysłowych.