Mini kiwi to polski superfood stworzony przez polskich naukowców z SGGW i hodowców z firmy Rajpol. Bogaty w witaminy owoc o kwaskowatym smaku, który jest połączeniem zwykłego kiwi i agrestu, dostępny jest w każdym Lidlu.
Mini kiwi - na co pomaga?
– Prace nad wdrożeniem nowego owocu trwały blisko 20 lat – mówi dr hab. inż. Piotr Latocha z SGGW. – Mini kiwi śmiało można nazwać superfood gdyż jest owocem bardzo bogatym w składniki bioaktywne: zawiera między innymi dużo antyoksydantów, wit. C, B i E, luteinę, oraz minerały, głównie potas, wapń i fosfor – opowiada.
Tym, którzy w standardowym kiwi nie lubią obierania włochatej skórki na pewno spodoba się fakt, że mini kiwi skórki nie ma i można je jeść w całości. A jeść warto - owoc reguluje pracę układu pokarmowego, chroni układ sercowo-naczyniowy i wspomaga w obniżaniu cholesterolu.
Mini kiwi można kupić w każdym sklepie sieci Lidl. Za opakowanie owoców o wadze 125 g zapłacimy 4,99 zł.