Reklama.
Jak wynika z najnowszej ankiety przeprowadzonej przez Federację Polskich Banków Żywności, czteroosobowa polska rodzina na wyrzucaniu jedzenia traci rocznie od 2 do 2,5 tys. zł. Oznacza to, że miesięcznie jeden członek takiej rodziny pozbywa się ok. 52 zł.
Powody, dla których żywność ląduje w koszu, są różne. Część rodzin robi zbyt duże zakupy, niektórzy wyrzucają jedzenie, które im nie smakuje lub przegapiają termin przydatności do spożycia, inni przygotowują zbyt duże porcje posiłków. Polacy najczęściej wyrzucają warzywa i owoce, pieczywo, dania gotowe oraz nabiał.
Polska w niechlubnej czołówce
W wyrzucaniu jedzenia przodujemy w Unii Europejskiej - według danych Greenpeace Polska w niechlubnym rankingu nasz kraj zajmuje 5. miejsce. Przeciętny Europejczyk rocznie wyrzuca ok. 90 kg żywności, podczas gdy statystyczny Polak marnuje prawie 240 kg.
W wyrzucaniu jedzenia przodujemy w Unii Europejskiej - według danych Greenpeace Polska w niechlubnym rankingu nasz kraj zajmuje 5. miejsce. Przeciętny Europejczyk rocznie wyrzuca ok. 90 kg żywności, podczas gdy statystyczny Polak marnuje prawie 240 kg.
W walce z zatrważającymi danymi realną pomocą może być tzw. foodsharing, czyli idea dzielenia się jedzeniem. Pomysł może być realizowany np. w formie „społecznej lodówki" na osiedlu, do której mieszkańcy wkładają jedzenie, którego nie zjedli.