Poniżej przedstawiamy listę produktów Lyofood, w których została wykryta obecność glutenu:
Jajecznica meksykańska (nr partii L106 01, data ważności: 18.03.2024; nr partii L156 01, data ważności: 13.04.2024; nr partii L157 01, data ważności: 13.04.2024)
Krem brokułowo-szpinakowy (nr partii L109 01, data ważności: 22-23.03.2026)
Krem brokułowo-szpinakowy z Mozarellą i pestkami dyni (nr partii L179 01, data ważności: 19-20.04.2026)
Ekologiczne chili sin carne (nr partii L83 01, data ważności: 05.03.2026; nr partii L173 01, data ważności: 16.04.2026)
Eko chili sin carne (nr partii L049 01, data ważności: 15.02.2022)
Czym jest celiakia?
Celiakia, zwana też chorobą trzewną, jest chorobą autoimmunologiczną, która sprawia, że zbożowe białko, którym jest gluten, działa toksycznie na organizm i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Występuje ona u osób, które mają predyspozycję genetyczną do tej choroby. Powoduje zanik kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.