Jeżeli zaliczasz się do miłośników częstych “przerw na kawcię”, mamy dla ciebie złe wieści. Chociaż chwile przy ekspresie i zapach mielonych ziaren mogą stanowić przyjemny przerywnik między codziennymi zajęciami, spożywanie kawy w nadmiarze niesie za sobą bardzo poważne konsekwencje dla naszego mógzu.
Wysokie spożycie kawy wpływa na zmniejszenie objętości mózgu. Podnosi również ryzyko demencji oraz udarów - stwierdzają naukowcy z University of South Australia (UniSA).
Badanie przeprowadzono na ponad 17 tysiącach dorosłych osób. Wyniki pokazały, że ci z nich, którzy wypijali 6 lub więcej filiżanek kawy dziennie, mieli aż o 53 proc. wyższe ryzyko demencji.
“Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jednak biorąc pod uwagę, że jej globalna konsumpcja wynosi ponad dziewięć miliardów kilogramów rocznie, niezwykle ważne jest, abyśmy zrozumieli wszelkie potencjalne konsekwencje zdrowotne nadmiernego spożywania” - zaznacza autorka badań, doktorantka UniSA, Kitty Pham
Demencja to choroba zwyrodnieniowa mózgu, która wpływa na pamięć, myślenie, zachowanie i zdolność wykonywania codziennych zadań. Na świecie, rocznie diagnozuje się ją u 50 mln ludzi, a np. w Australii stanowi drugą najczęstszą przyczynę śmierci, przy 250 osobach diagnozowanych dziennie.
Udar to stan, w którym zatrzymuje się dopływ krwi z tlenem do części mózgu, powodując uszkodzenia. Na całym świecie dozna go w swoim życiu co czwarta osoba dorosła w wieku powyżej 25 lat. Tylko w tym będzie to 13,7 miliona ludzi, z których umrze 5,5 miliona.
Współautorka badania, profesor Elina Hyppönen zaznacza, że chociaż wiadomość ta może być gorzką pigułką dla miłośników kawy, wszystko sprowadza się do znalezienia balansu między tym, co pijemy, a tym, co jest dobre dla naszego zdrowia.
"Typowa dzienna konsumpcja kawy mieści się pomiędzy jedną a dwiema filiżankami. Taka ilość najczęściej nie jest niebezpieczna. Jeżeli jednak ktoś zauważa, że zmierza w stronę sześciu filiżanek lub więcej, to powinien się zastanowić przed kolejną przerwą na kawę" - mówi prof. Hyppönen.
Wzrost cen kawy
Jak pisaliśmy w InnPoland, ceny kawy na rynkach towarowych urosły ostatnio nawet o 11 proc., sięgając poziomów nienotowanych od 2014 roku. Ceny surowca poszybowały w górę o rekordowe 20 proc. Powodów takiego stanu rzeczy jest co najmniej kilka.
Do tej sytuacji bardzo mocno przyczyniły się anomalie pogodowe, przede wszystkim ogromna susza w Brazylii, a także nieoczekiwane przymrozki, które pojawiły się tam w ostatnich dniach.
To nie wszystko, ponieważ popyt na kawę dynamicznie rośnie w obliczu otwierania rozwiniętych gospodarek, gdzie stopień zaszczepienia obywateli jest wysoki. W poniedziałek cena kawy na giełdzie nie przekraczała 1,60 dolara za funt (0,45 kg), natomiast w czwartek sięgnęła 1,95 dolara za funt. Rok temu w lipcu lipcu kawa kosztowała poniżej dolara za funt.