Prezes UOKiK Tomasz Chróstny zaapelował do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po ustawowych zmianach podatku VAT od pierwszego lutego. Jednocześnie zapowiedział, że urząd będzie "stale monitorował" ceny wybranych artykułów żywnościowych w największych sieciach handlowych.
Od pierwszego lutego, zgodnie z zapowiedzianą przez Premiera Mateusza Morawieckiego Rządową Tarczą Antyinflacyjną 2.0., obniżkami stawek VAT do 0 proc. objęte będą produkty spożywcze opodatkowane obecnie stawką 5 proc.
To m.in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczarskie, warzywa i owoce, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, niektóre napoje czy produkty do żywienia niemowląt oraz dzieci, np. kaszki. Jak przekonywał prezes UOKiK Tomasz Chróstny obniżki będą "odczuwalne".
– Na spotkaniu z branżą zaapelowałem o odpowiedzialne działania ze strony sprzedawców. Jest jeszcze czas na przemyślenie strategii cenowych przez sieci, tak aby klienci korzystnie odczuli zmiany wynikające z obniżki VAT-u na żywność. Jednocześnie bardzo dziękuję za pozytywną i odpowiedzialną reakcję tych sieci, które już zapowiedziały obniżki w swoich sklepach – mówi Tomasz Chróstny. I zapowiedział kontrolę cen.
Działania kontrolne pracownicy UOKiK rozpoczną już pod koniec stycznia. Poza cenami będą sprawdzać m.in. to, czy sprzedawca umieścił przy kasie informację o obowiązującej od lutego do końca lipca obniżce do zera stawki VAT na towary spożywcze.
Kolejnym krokiem mogą być postępowania w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów, za które grozi kara do 10 proc. obrotu. Prezes UOKiK nie wyklucza działań również wobec innych podmiotów.
Obniżki cen żywności
Jeszcze przed wprowadzeniem zerowej stawki VAT na żywność eksperci oceniali, że chleb staniałby dzięki temu o ok. 15 groszy, a 10 jajek – o 34 grosze.
– Obniżka z 5 procent na 0 nie jest wysoka, to będzie 50 groszy przy towarze wartym 10 złotych. Nawet jeśli ja obniżę ceny, to klient i tak tego nie zauważy. Poza tym - jak ja mam obniżać ceny, skoro koszty mojej działalności rosną i muszę płacić coraz większe podatki? – mówi INNPoland.pl sprzedawca na jednym z warszawskich bazarów.
VAT na żywność w Polsce to w większości symboliczne 5 proc. 8 proc. płaci się m.in. za sosy czy przyprawy. 23 proc. obowiązuje zaś przy wąskiej grupie produktów, m.in. przy zakupie owoców morza.
Czytaj także:
Reklama.
Tomasz Chróstny
Od przyszłego tygodnia zaczynamy stały monitoring cen produktów spożywczych. Do sprawdzanego przez nas cyklicznie koszyka włożymy m.in. takie produkty jak pieczywo, nabiał, warzywa czy owoce. Wartość koszyka dóbr podstawowych będziemy monitorować w największych sieci handlowych w Polsce. Chcemy zweryfikować reakcję sprzedawców na ustawowe obniżki.
Zachęcamy również mniejszych przedsiębiorców do odpowiedzialności i niewykorzystywania sytuacji do podnoszenia cen i marż kosztem konsumentów.