INNPoland_avatar

Tych pączków lepiej unikać. Ekspertka radzi, jak dokonać wyboru w cukierni

Natalia Bartnik

16 lutego 2023, 14:18 · 2 minuty czytania
Dzisiaj cukiernie nie mogą narzekać na brak klientów. Markety i kawiarnie również są oblegane, a to za sprawą tłustego czwartku. Katarzyna Bosacka podzieliła się radą, jak wybierać pączki.


Tych pączków lepiej unikać. Ekspertka radzi, jak dokonać wyboru w cukierni

Natalia Bartnik
16 lutego 2023, 14:18 • 1 minuta czytania
Dzisiaj cukiernie nie mogą narzekać na brak klientów. Markety i kawiarnie również są oblegane, a to za sprawą tłustego czwartku. Katarzyna Bosacka podzieliła się radą, jak wybierać pączki.
Katarzyna Bosacka udzieliła rady na temat pączków Fot. Agnieszka Kukiela/Reporter; ARKADIUSZ ZIOLEK/East News; Karolina Adamska/East News
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej
  • W tym roku tłusty czwartek przypada na 16 lutego
  • Dzisiaj pączki dominują w ofertach sklepów, cukierni i kawiarni
  • Katarzyna Bosacka napisała, jak znaleźć najlepsze pączki

Jak wybierać pączki?

Im większa oferta, tym trudniejszy wybór. Pączki mogą się różnić wszystkim: nadzieniem, lukrem, ciastem, polewą, posypką. Który wybrać? Skąd możemy mieć pewność, że wybieramy dobry produkt, a nie coś, co powinno leżeć w sklepie na niższej półce? Na to pytanie odpowiedziała ekspertka.

Dziennikarka Katarzyna Bosacka propaguje zdrowe odżywianie i ma na koncie wiele publikacji na temat żywienia. 16 lutego na Facebooku podzieliła się radą, na co zwracać uwagę, by wybrać pączki dobrej jakości.

"Prawdziwy pączek powinien głównie składać się z wody, mleka, mąki, masła, drożdży i żółtek. Różnica również tkwi w tłuszczu do smażenia. Te tradycyjne smaży się na smalcu. (...) W prawdziwej cukierni pączek kosztuje 4-7 zł (są oczywiście również takie, których cena sięga kilkunastu zł)" – napisała Bosacka we wpisie na Facebooku.

Co jest nie tak ze słodkościami z marketów? Tego również dowiadujemy się z posta.

Pochodzą one z ciasta głęboko mrożonego. To oznacza, że są przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę. (...) Dodatkowo pączki z marketów mają długą listę składników. (...) Różnica również tkwi w tłuszczu do smażenia. Te tradycyjne smaży się na smalcu, a te z dyskontów bardzo często na oleju palmowym. Po to, aby obniżyć koszty produkcji.Katarzyna Bosacka

Czytaj także: Dlaczego w tłusty czwartek jemy pączki? W jeden dzień zjadamy ich miliony

Najtańsze pączki

O tłustym czwartku pisaliśmy też w innym artykule w INNPoland. Sprawdziliśmy, gdzie w tym dniu pączki będą najtańsze. Największe cenowe zaskoczenie przeżyliśmy w Kauflandzie. W cenie 45 gr za sztukę można było kupić pączki z nadzieniem wieloowocowym, choć w paczce, gdzie było ich dwanaście.

Jeśli marzy ci się mniejsza ilość, ale w również niskiej cenie, skorzystaj z promocji 1+1 gratis. Wystarczy wziąć dwa pączki z nadzieniem wieloowocowym, aby za każdy zapłacić jedynie 65 gr. A jaką ofertę przygotowała Biedronka?

W marketowym "menu" znajdziemy słodkości ze Słodkiej Krainy, polane lukrem lub posypane pudrem. Przy zakupie sześciu sztuk za jedną zapłacimy 85 gr. A jeśli bardziej smakują ci te z marmoladą, weź od razu dwanaście: w tym zestawie jeden pączek kosztuje 42 gr.

A jeśli wolisz coś nietypowego, możesz "zaszaleć" i w cenie od 1,48 do 2,99 zł wybrać pączka z nadzieniem karpatkowym, kakaowym czy adwokatem. Ewentualnie skosztuj donuta, na które jest promocja 8+4. Możesz wybrać dwanaście, a zapłacisz za 4 najtańsze. Do wyboru trzy rodzaje: z czekoladą, lukrem i posypką czy Oreo.

Czytaj także: https://innpoland.pl/189652,paczki-magdy-gessler-ile-kosztuja-w-u-fukiera