Dzisiaj cukiernie nie mogą narzekać na brak klientów. Markety i kawiarnie również są oblegane, a to za sprawą tłustego czwartku. Katarzyna Bosacka podzieliła się radą, jak wybierać pączki.
Reklama.
Reklama.
W tym roku tłusty czwartek przypada na 16 lutego
Dzisiaj pączki dominują w ofertach sklepów, cukierni i kawiarni
Katarzyna Bosacka napisała, jak znaleźć najlepsze pączki
Jak wybierać pączki?
Im większa oferta, tym trudniejszy wybór. Pączki mogą się różnić wszystkim: nadzieniem, lukrem, ciastem, polewą, posypką. Który wybrać? Skąd możemy mieć pewność, że wybieramy dobry produkt, a nie coś, co powinno leżeć w sklepie na niższej półce? Na to pytanie odpowiedziała ekspertka.
Dziennikarka Katarzyna Bosacka propaguje zdrowe odżywianie i ma na koncie wiele publikacji na temat żywienia. 16 lutego na Facebooku podzieliła się radą, na co zwracać uwagę, by wybrać pączki dobrej jakości.
"Prawdziwy pączek powinien głównie składać się z wody, mleka, mąki, masła, drożdży i żółtek. Różnica również tkwi w tłuszczu do smażenia. Te tradycyjne smaży się na smalcu. (...) W prawdziwej cukierni pączek kosztuje 4-7 zł (są oczywiście również takie, których cena sięga kilkunastu zł)" – napisała Bosacka we wpisie na Facebooku.
Co jest nie tak ze słodkościami z marketów? Tego również dowiadujemy się z posta.
Masz propozycję tematu? Chcesz opowiedzieć ciekawą historię? Odezwij się do nas na kontakt@innpoland.pl
O tłustym czwartku pisaliśmy też w innym artykule w INNPoland. Sprawdziliśmy, gdzie w tym dniu pączki będą najtańsze. Największe cenowe zaskoczenie przeżyliśmy w Kauflandzie. W cenie 45 gr za sztukę można było kupić pączki z nadzieniem wieloowocowym, choć w paczce, gdzie było ich dwanaście.
Jeśli marzy ci się mniejsza ilość, ale w również niskiej cenie, skorzystaj z promocji 1+1 gratis. Wystarczy wziąć dwa pączki z nadzieniem wieloowocowym, aby za każdy zapłacić jedynie 65 gr. A jaką ofertę przygotowała Biedronka?
W marketowym "menu" znajdziemy słodkości ze Słodkiej Krainy, polane lukrem lub posypane pudrem. Przy zakupie sześciu sztuk za jedną zapłacimy 85 gr. A jeśli bardziej smakują ci te z marmoladą, weź od razu dwanaście: w tym zestawie jeden pączek kosztuje 42 gr.
A jeśli wolisz coś nietypowego, możesz "zaszaleć" i w cenie od 1,48 do 2,99 zł wybrać pączka z nadzieniem karpatkowym, kakaowym czy adwokatem. Ewentualnie skosztuj donuta, na które jest promocja 8+4. Możesz wybrać dwanaście, a zapłacisz za 4 najtańsze. Do wyboru trzy rodzaje: z czekoladą, lukrem i posypką czy Oreo.
W INNPoland od września 2022 r. Przedtem pisała artykuły dla magazynów studenckich oraz wykonywała w nich redakcję i korektę. W czasie wolnym czyta o PRL-u oraz psychologii, gra w planszówki i głaszcze koty.
Pochodzą one z ciasta głęboko mrożonego. To oznacza, że są przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę. (...) Dodatkowo pączki z marketów mają długą listę składników. (...) Różnica również tkwi w tłuszczu do smażenia. Te tradycyjne smaży się na smalcu, a te z dyskontów bardzo często na oleju palmowym. Po to, aby obniżyć koszty produkcji.