logo
Proszek z larw mącznika młynarka będzie mógł być stosowany w produktach spożywczych. Fot. AFP/East News
Reklama.

Sproszkowane larwy mącznika młynarka, chrząszcza z rodziny czarnuchowatych, dekretem Komisji Europejskiej mogą być wykorzystywane przy produkcji żywności. Dołączą do unijnego wykazu nowej żywności i rosnącej liczby jadalnych produktów z owadów. Decyzję skomentował polski naukowiec Adam Gwiazda.

Proszek z larw Tenebrio molitor

Rozporządzenie KE opublikowano 20 stycznia. Adam Gwiazda skomentował, że decyzja jest zgodna z wymogami ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka. Produktem są sproszkowane larwy Tenebrio molitor poddane działaniu promieniowania UV.

"W tym kontekście zatwierdzono również spożycie świerszcza domowego w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej, a także szarańczy wędrownej" – pisze naukowiec. Pod jego postem nadal pojawiają się komentarze, obrazujące polaryzujące podejście Polaków do jedzenia insektów.

Do czego można wykorzystać larwy mącznika młynarka? Proszek z nich może zostać dodany do serów i produktów serowych, dżemów owocowych i warzywnych, żywności na bazie makaronu, przetworzonych produktów ziemniaczanych i pieczywa. 

Ów składnik może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki, o czym będą musiały informować etykiety produktów wykorzystujących taką mąkę.

Sonda

Zjesz spożywcze robaki?

45 odpowiedzi

Ciekawostki o mączniku młynarku

Jego spożycie nie jest niczym nowym, ani wprowadzenie na rynek mąki z owadów. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wpisał same larwy chrząszcza mącznika młynarka do katalogu nowej żywności już w styczniu 2021 roku. Są pożywieniem bogatym w białka i tłuszcze.

Nie miałem ich jeszcze okazji spróbować, ale jeśli ufać Wikipedii: "charakteryzują się delikatnym, orzechowym smakiem i chrupiącą konsystencją".

Masowo hodowane są w chinach przez HaoCheng Mealworm Inc. Znane są także amatorom wędkarstwa jako przynęta i miłośnikom terrarystyki, bo służą za karmówkę (pokarm) dla m.in. gekonów lamparcich.

Ale nie tylko, bo są np. przysmakiem dla surykatek.

Czytaj także: