
Polski imbir? Tak, to możliwe. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu poinformowali, że chcą opracować polską odmianę imbiru. Roślina mogłaby być uprawiana w rejonach dotkniętych suszą. Nowa odmiana będzie się jednak różnić od popularnej azjatyckiej wersji. Jednocześnie stanie się ciekawą propozycją kulinarną także dla... dzieci.
Polski imbir już wkrótce może stać się elementem krajobrazu. Jak wyjaśnia w rozmowie z PAP, prof. dr hab. Piotr Szulc z Katedry Agronomii Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii UP w Poznaniu, zespół zakończył już trzyletni projekt dotyczący introdukcji imbiru w Polsce. Wyniki potwierdziły, że jego uprawa jest możliwa.
Polski imbir będzie się różnił od azjatyckiego
– W polskich warunkach jesteśmy w tej chwili w stanie uzyskać długość okresu wegetacji na poziomie siedmiu miesięcy, czyli do pełnej dojrzałości rośliny brakuje nam jeszcze trzech miesięcy. W ramach swoich badań szukamy takich rozwiązań agrotechnicznych, za pomocą których możemy w pewien sposób imbir oszukać – mówił profesor Szulc.
Wytłumaczył, że rośliny nie będą rosły przez 10 miesięcy na polu, ale dzięki wprowadzaniu różnych rozwiązań dojrzałość ich kłączy będzie prawidłowa. Polscy badacze z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu kontynuują obecnie badania we własnym zakresie i sprawdzają metody uprawy imbiru na szerszą skalę. Docelowo chcą stworzyć polską odmianę.
Do swoich badań naukowcy pozyskali od chińskiego producenta cztery odmiany imbiru, które różnią się długością okresu wegetacji. Jedna z nich natomiast odpowiednio wpasowuje się w nasz klimat i warunki.
Uprawa imbiru to duża szansa dla rolników w obliczu kryzysu klimatycznego
Polska odmiana imbiru może mieć szczególne znaczenie dla rolników, którzy uprawiają kukurydzę lub ziemniaki. Chodzi o sprzęt, którym już dysponują. Tam, gdzie uprawia się te rośliny, występują również dobre warunki glebowe dla potencjalnej uprawy imbiru.
W ten sposób rolnicy mogliby mieć dodatkowe zajęcie i szansę na nowy zarobek. Prof. Szulc wskazał, że uprawa jest możliwa zwłaszcza w województwach szczególnie dotkniętych suszą: wielkopolskim, dolnośląskim i lubuskim.
Zainteresowanie wśród rolników już się pojawia, zwłaszcza wśród tych, którzy prowadzą gospodarstwa ekologiczne. Zdają sobie sprawę z potencjału imbiru i możliwych zysków. Wynika to z faktu, że imbir nie ma dużych wymagań wodnych, natomiast potrzebuje wysokich temperatur. Z tego powodu, jako miejsce jego potencjalnej uprawy wskazano obszary szczególnie dotknięte w ostatnich latach suszą.
Więcej informacji o innowacjach w rolnictwie można przeczytać tutaj:
Polski imbir – jaki będzie?
Polska wersja rośliny różniłaby się od azjatyckiej zawartością 6-gingerolu – związku odpowiedzialnego za ostry smak i aromat. Nasza odmiana byłaby delikatniejsza w smaku.
– Zawartość 6-gingerolu w kłączach, które urosły w Polsce, jest nawet o połowę mniejsza. To skutkuje tym, że ten imbir jest bardziej łagodny, delikatny w smaku. W związku z powyższym może będzie np. chętniej jadany przez dzieci. To 'polskie kłącze', które wyhodowaliśmy po 7 miesiącach wegetacji, jest delikatne – tłumaczył profesor Szulc.
Kiedy taka odmiana mogłaby powstać? Zdaniem naukowców, jeśli projekt badawczy uzyska finansowanie, pierwsza polska odmiana imbiru mogłaby powstać w latach 2028–2029.
– Biorąc pod uwagę początek naszych badań, to 6-7 lat badań to naprawdę krótki okres, by sprowadzić roślinę z innego kontynentu i zacząć ją uprawiać na szerszą skalę w polskich warunkach – dodał badacz.
Imbir – zastosowania, właściwości, wpływ na zdrowie
Imbir pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie był używany już ponad 5000 lat temu. W starożytnych Chinach i Indiach uznawano go za lek na wiele dolegliwości, a z czasem stał się popularny również w Europie
Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Pomaga przy przeziębieniach i problemach z drogami oddechowymi, wspiera trawienie. Pomaga także na bóle związane z migreną, menstruacją czy stawami.
Rodzina imbirowatych obejmuje co najmniej 144 gatunki, a łącznie istnieje od 150 do 160 gatunków, z których wiele wykorzystywanych jest jako rośliny ozdobne. Najbardziej znany i najczęściej stosowany jest imbir lekarski.
Imbir znajduje zastosowanie także w kosmetyce oraz kuchni, przede wszystkim w potrawach azjatyckich. Można go wykorzystywać na wiele sposobów:
Według danych Eurostatu, w 2023 roku imbir był najczęściej importowaną przyprawą do krajów Unii Europejskiej. Dwa lata wcześniej państwa UE sprowadziły łącznie 114 tysięcy ton tego surowca, głównie z Chin.
