
Zapomnij o awokado i nasionach chia. Polska ma własną odpowiedź na "superfoods". Naukowcy z Siedlec uprawiają kolorowe ziemniaki, które mogą stać się nowym orężem w walce z chorobami cywilizacyjnymi.
Uniwersytet w Siedlcach prowadzi innowacyjne badania nad uprawą ziemniaka jadalnego o barwnym miąższu. Na kolorowe ziemniaki trzeba jeszcze poczekać, ale dotychczasowe prace wyglądają obiecująco. To warzywo, które może stać się polską odpowiedzią na światowy trend "superfoods".
Czym są superfoods? Kolorowe ziemniaki mogą być polską odpowiedzią na nasiona chia
Choć nie jest to termin naukowy, słowo "superfoods", czy po polsku "superżywność", odnosi się do produktów, które mają wyjątkowo wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze czy zdrowe tłuszcze. Produkty te mają silne działanie prozdrowotne i potencjalnie mogą wspierać organizm w walce z chorobami, poprawiać ogólne samopoczucie czy spowalniać procesy starzenia.
Do najpopularniejszych "superfoods" należą awokado, jagody goji, nasiona chia czy komosa ryżowa (quinoa). Znajdą się jednak również przykłady z naszego europejskiego podwórka.
Do takich "superfoods" zaliczamy między innymi jarmuż (bogaty w witaminy K, A i C), borówki (bogate w antyoksydanty), czosnek (o udowodnionym działaniu przeciwbakteryjnym), oliwę z oliwek (bogactwo kwasów omega-9) czy siemię lniane (źródło kwasów omega-3 i błonnika).
Superżywność z Polski. Wartości (nie tylko) odżywcze
W Rolniczej Stacji Doświadczalnej im. prof. Feliksa Ceglarka w Zawadach zespół naukowców z Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydziału Nauk Rolniczych Uniwersytetu w Siedlcach, bada możliwości uprawy ziemniaków o fioletowym, czerwonym i różowym miąższu.
Barwne odmiany ziemniaka są bogate w antocyjany i polifenole, które działają antyoksydacyjnie, obniżają indeks glikemiczny i wspierają profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Badania dowodzą, że ziemniaki o fioletowym miąższu mogą poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych i stabilizować poziom cukru we krwi.
Kolorowe ziemniaki to nie nowość, jednak do tej pory uprawiane były głównie w Ameryce Południowej. Jednak naukowcy z Siedlec opracowują technologię uprawy dostosowaną do polskich warunków klimatycznych i glebowych.
Według badaczy – oprócz prozdrowotnego potencjału kolorowych ziemniaków – mogą odgrywać one również rolę w promocji polskiego rolnictwa. Wprowadzenie barwnych odmian zwiększa różnorodność upraw, wspiera konkurencyjność polskiego rolnictwa i pozwala budować niszowe, wysokowartościowe rynki żywności.
Zobacz także
