Nie żyje potentat przetwórstwa mięsa. Kim był multimilioner Henryk Lipka?

Wiktor Knowski
29 października 2024, 10:29 • 1 minuta czytania
Jego produkty trafiają nawet do Chin i Japonii. Założyciel firm Viandes Riviera Lipka Freres i SuperDrob zmarł w wieku 80 lat.
Założyciel Viandes Riviera Lipka Freres i SuperDrob zmarł w wieku 80 lat.  Fot.: SuperDrob
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

W niedzielę 27 października zmarł multimilioner Henryk Lipka. Poinformował o tym dzień później na platformie Linkedin jego syn, César:


Z głębokim smutkiem przekazuję informację o śmierci mojego Taty, Henryka Lipki, założyciela firmy Viandes Riviera Lipka Frères oraz SuperDrob S.A., w której pełnił przez wiele lat funkcję przewodniczącego Rady Nadzorczej. Ojciec był dla mnie mentorem. Dzięki Jego inspiracji, wspólnie z bratem Dariusem podjęliśmy wyzwanie przejęcia sterów dobrze prosperującej organizacji, budowanej od podstaw.César Lipka

Imperium Lipki

Henryk Lipka to założyciel dwóch spółek w branży spożywczej: Viandes Riviera Lipka Frères oraz SuperDrob. Druga z nich to jeden z największych producentów mięsa w Polsce, specjalizująca się w hodowli i przetwórstwie drobiu. Została założona w 1993 roku i od tego czasu stała się największą firmą typu convinience w Polsce i Europie. 

W 2015 roku firma rozpoczęła współpracę z tajlandzką Grupą CPF, otwierając się na rynek azjatycki. Eksportuje swoje produkty w ramach UE, ale również do Chin czy Japonii. Z czasem SuperDrob stało się częścią prowadzonej przez rodzinę Lipskich spółki parasolowej LipCo. Teraz jej rozwojem będzie się zajmował syn Henryka Lipki, César. 

Darius, drugi z synów Lipki, będzie prowadził firmę Viandes Riviera Lipka Frères, która również zajmuje się przetwórstwem mięsa. Spółka specjalizuje się w produkcji i dystrybucji produktów surowych i przetworzonych. Od koniny przez cielęcinę, po ryby i skorupiaki.