Wiele z produktów takich jak batony musli, mrożone jogurty czy soki można jeść bez wyrzutów sumienia – tak zapewne myśli wielu z nas. A tu niespodzianka: wcale nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać, wynika ostatnich badań amerykańskiego dziennika.
Redakcja New York Timesa zderzyła popularne wśród Amerykanów wyobrażenia o zdrowej żywności z opiniami ekspertów.
I tak konsumenci uważają m.in., że zdrowe są soki owocowe, batony musli czy mrożone jogurty. Innego zdania są jednak dietetycy: ich zdaniem, wyżej opisane produkty to bomby kaloryczne.
Batony musli zawierają dużo cukru albo syrop glukozowy. Mają nawet 180 kalorii przy wadze 40 g. Sprzyja to cukrzycy typu 2 i otyłości. Batony zawierają też sporo tłuszczu, co zwiększa ryzyko chorób serca i powoduje otyłość.
Soki, które są naturalnym źródłem cukru owocowego, nie są przez to mniej słodkie niż zwykłe napoje słodzone. Jeden litr soku owocowego ma zwykle 400 kalorii. Dlatego jedna szklanka soku dziennie w zupełności wystarczy, by zaspokoić potrzeby witaminowe.
Podczas badania zapytano także dietetyków, które produkty są zdrowe. Wedlug nich to m.in. sushi, hummus, migdały, awokado i wino.
Sushi zawiera dużo białka, węglowodanów i mało tłuszczów. W ryżu jest witamina B. Ryby mają dużą wartość odżywczą, w tym wysokostrawne białko.
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego i błonnika, który sprzyja trawieniu. Warto jeść też humus ze względu na duże ilości żelaza, magnezu, siarki, cynku czy witaminy C.
Nie zaszkodzi również jedna lampka wina dziennie. Obniża poziom złego cholesterolu, poprawia trawienie, wspomaga procesy antynowotworowe – uważają dietetycy przepytani przez New York Times.