Gwiazda polskiej kuchni zakłada własną farmę. „Będzie się zajmować starymi i zapomnianymi produktami”

Wojciech Modest Amaro.
Wojciech Modest Amaro. Fot. Przemek Wierzchowski / Agencja Gazeta
Wojciech Modest Amaro jest niewątpliwie na polskim kulinarnym firmamencie gwiazdą. Szef kuchni atelier Amaro nie ma jednak zamiaru poprzestać na gotowaniu. Żeby potrawa miała smak, musi być przygotowywana w oparciu o składniki mające smak. A tego najwyraźniej słynnemu kucharzowi brakowało. Zakłada więc własną farmę.

Według Amaro dałoby się wskazać kilka innych czynników, które w polskiej kuchni mają większe znaczenie niż smak. A to zubaża potrawy. – Smak znajduje się dopiero gdzieś na 4 lub 5 miejscu, a na pierwszym odporność, na drugim wydajność itp. – opowiada Amaro w rozmowie z Portalem Spożywczym. – Jako szef kuchni dostaję produkt wybrany nie ze względu na smak, a inne wartości – dodaje.

Amaro chciałby więcej. – Chcę produkt, który będzie wybrany przeze mnie ze względu na smak, ponieważ moim gościom serwuję coś wyjątkowego i to jest dla mnie kluczowe. Dlatego też zakładam własną farmę – kwituje.

Nie chodzi wyłącznie o to, żeby owoce były słodsze, a warzywa bardziej soczyste. Amaro chce przywrócić „różne stare i zapomniane produkty” (choć nie ujawnia, jakie konkretnie), a także zająć się bioróżnorodnością. – Farma będzie działać dwutorowo. Z jednej strony inwestujemy w szklarnię i uprawę, a z drugiej strony powstanie centrum – budynek, w którym będziemy zajmować się bioróżnorodnością, która najbardziej mnie interesuje – zapowiada.

– Poprzez banki nasion, znajomości i współpracę z moimi kolegami z zagranicy będziemy to rozwijać – kwituje. – Na pewno nie zakładałbym farmy, żeby mieć własną miętę i bazylię, bo to każdy dostawca mi zapewni, ale chodzi właśnie o to, żeby ta farma wypromowała i dotknęła czegoś, czego nie ma na rynku lub zostało zapomniane – podkreśla. O efektach działania farmy przekonamy się jednak dopiero w przyszłym roku, po pierwszych „zbiorach”.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...

BLOGI

NAJNOWSZE WPISY

Piotr BuckiPiotr Bucki

Na jednym ze szkoleń uczestnicy robią ćwiczenie. Mają przygotować prostą anegdotę. Na dowolny temat. Może to być własna historia. Może być zasłyszana. Jedna z uczestniczek bardzo precyzyjnie i dobrze opowiada historię „o bezstresowym wychowaniu”. Być może ją znasz.

Igor IluninIgor Ilunin

Komunikacja machine-to-machine jest jednym z kluczowych składników przyszłości transportu globalnego.

Łukasz MurawskiŁukasz Murawski

Jeśli piszesz (lub zamierzasz pisać) książki, to raport z badań stanu czytelnictwa w Polsce za rok 2017 powinien Cię dodatkowo motywować.