
Reklama.
Grzegorz Nowakowski, szef Instytutu Polskiego Pieczywa, jest jednak przekonany, że to dopiero początek: koszty pracy rosną, paliwo drożeje, a susza może przetrzebić zboża i znacznie obniżyć ilość zebranych plonów. Kluczem pozostaje jednak brak rąk do pracy.
Praca w piekarni
– Sytuacja piekarzy jest bardziej skomplikowana niż innych branż borykających się z niedoborami pracowników, bo produkcją często odbywa się nocą. To nie są komfortowe warunki pracy – cytuje Nowakowskiego „Dziennik Gazeta Prawna”. Ekspert podkreśla też, że część oferty piekarni stanowi pieczywo najtańsze – tu wzrost cen jest mało spodziewany, bo piekarze wiedzą, że głównym atutem tej oferty jest niska cena.
– Sytuacja piekarzy jest bardziej skomplikowana niż innych branż borykających się z niedoborami pracowników, bo produkcją często odbywa się nocą. To nie są komfortowe warunki pracy – cytuje Nowakowskiego „Dziennik Gazeta Prawna”. Ekspert podkreśla też, że część oferty piekarni stanowi pieczywo najtańsze – tu wzrost cen jest mało spodziewany, bo piekarze wiedzą, że głównym atutem tej oferty jest niska cena.
Wzrost to jeszcze jeden symptom rosnących cen podstawowych produktów. Niedawno media obiegła informacja o szacunkach dotyczących rynku masła. Zgodnie z nimi, w perspektywie kilku miesięcy kostka masła może kosztować nawet 10 złotych. Ceny na rynku żywności są też najważniejszym czynnikiem kształtującym inflację.