W SCOBY można bezpiecznie zapakować żywność. Opakowanie, tak jak zawartość, też jest jadalne.
W SCOBY można bezpiecznie zapakować żywność. Opakowanie, tak jak zawartość, też jest jadalne. Vimeo.com / roza rutkowska
Reklama.
Projektantka stworzyła SCOBY (Symbiotyc Culture Of Bacteria and Yeast), czyli tworzywo z grzyba kombuchy. Powstaje ono w wyniku fermentacji cukrów z odpadów rolniczych i jest w stu procentach ekologiczne oraz, co zaskakujące, jadalne.
Opakowanie, które można zjeść
Ekologiczne opakowanie przedłuża trwałość umieszczonej w nim żywności. Można je zjeść wraz z zawartością lub wyrzucić na kompost. O wynalazku Rutkowskiej, który może zastąpić tradycyjne foliówki, zrobiło się już głośno za granicą - pisały o nim m.in. Fast Company i Mashable.
Świadomość ekologiczna Polaków w ostatnich latach znacznie wzrasta. Niedawno głośno było również o burmistrzu Złotowa, który w swoim mieście sadzi drzewa, wymienia stare piece i uczy mieszkańców, jak poprawnie karmić ptaki.